Annons:

Biblioteket slutbesiktas på måndag – politikerna fick rundvandring i nya lokaler

Det nya biblioteket i Hultsfred går framåt med stora steg. På måndag blir det slutbesiktning och politikerna har fått en rundvandring i lokalerna. Foto: Hultsfreds kommun

Biblioteket slutbesiktas på måndag – politikerna fick rundvandring i nya lokaler

Ett sprillans nytt bibliotek har byggts upp i centrala Hultsfred. På måndag ska det omfattande bygget genomgå slutbesiktningen.

Annons:

I samband med kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde på tisdagen fick politikerna en förhandsvisning av det nya biblioteket av utvecklingschefen Lars Gjörloff och fastighetsingenjören Jan Oscarsson.

Både kommunalrådet Lars Rosander (C) och oppositionsrådet Tomas Söreling (S) var imponerade av de nya lokalerna.

– Vi gick runt i lokalerna i en timme. Det finns mycket att se i många rum så jag är övertygad om att det kommer bli väldigt lyckat. Det blir en visning av lokalerna från press och allmänhet när vi har kommit längre fram, säger Lars Rosander. 

"Ett rejält bygge"

Det har varit ett omfattande bygge som har pågått i över ett år. Nu är arbetet inne på sluttampen och på måndag väntar slutbesiktningen. 

– Att det har varit en omfattande byggnation märker man när man är i lokalerna. Det är ett rejält bygge som vi har satsat pengar på och som Byggbolaget har medverkat till. I källaren finns lagerlokaler och arkivmöjligheter med bra förutsättningar och lokalerna blir häftiga att visa upp, säger Lars Rosander. 

Invigning i augusti

Hultsfredsborna får under de närmaste månaderna en ny mötesplats och ett nytt hjärta i centrum när det nya biblioteket står klart. 

I mars förra året tog Söreling och Rosander det första släggtaget för att dra igång det spännande projektet.

– Det är många spännande utrymmen som ger möjligheter till både små och större möten för barn och vuxna. Det är fantastiskt vad de har kunnat hitta på i alla utrymmen som finns, säger Tomas Söreling, 

När är tanken att biblioteket och övriga verksamheter kan flytta in?

– Biblioteket har stängt just nu och förbereder flytten. Om slutbesiktningen blir godkänd kan man börja så smått. Tanken var att öppna i början av juni men man ska undvika folksamlingar i dessa tider så man har inte bestämt på vilket sätt man ska öppna i juni, säger Lars Rosander. 

Invigningen av nya biblioteket i Hultsfred blir efter sommaren. 

– Vi har sagt augusti rent preliminärt. Vi ska försöka få hit någon från regeringen och fira med pompa och ståt, säger Rosander. 

"I princip allting är nytt"

Vetlandaföretaget Byggbolaget har byggt ett helt nytt och modernt bibliotek och går in på sluttampen i Hultsfred.

– Det blir slutbesiktning på måndag så just nu jobbar vi med städning och smådetaljer. Vi har byggt igen mellangången, bytt golv, tak, väggar och fixat ny inredning. Man kan säga att i princip allting är nytt, säger platschefen Robin Söderberg från Byggbolaget.  

Hur ser den närmaste tiden ut för er del?

– Vi har slutbesiktning på måndag, sedan ska vi åtgärda anmärkningarna och lämna över lokalen till Hultsfreds kommun som ska installera dataskärmar med mera. Vi har lite utvändigt arbete kvar att göra och lär lämna Hultsfred om två veckor, säger Söderberg. 

Det är ett 30-tal personer, varav en tredjedel från Byggbolaget, som har jobbat med biblioteket i Hultsfred. 

– Arbetet har fungerat bra och det dyker alltid upp smågrejer när man renoverar. Det har varit ett spännande projekt med mycket svängda former. Det är inte alltid man får sådana jobb, säger Söderberg. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt