Annons:

Järnvägen ställer till med problem: ”Stor kostnad för att komma under järnvägen

Curt Tyrberg är Hultsfreds kommuns bredbandssamordnare. Foto: Ossian Mathiasson

Järnvägen ställer till med problem: ”Stor kostnad för att komma under järnvägen"

Mats Johansson har en önskan om att få bredband via fiber. Han bor på ”fel” sida av järnvägen i Målilla och det är just järnvägen som ställer till med problem. 
– Det är en stor kostnad för att komma under järnvägen, det är det stora problemet, säger Hultsfreds kommuns bredbandssamordnare Curt Tyrberg. 

Annons:

Mats Johansson bor i Målilla – fast på ”fel” sida av järnvägen. Det gör att han och de som bor i Tillingeby inte har försetts med bredband via fiber och de får det inte heller när Hagelsrum förses med bredbandsfiber under 2020. 

Kommunens bredbandssamordnare Curt Tyrberg bekräftar att Mats Johansson inte får bredband i denna sväng. 

– Det som är grävt nu är ingen kundkabel utan en överföringsledning mellan Målilla och Hagelsrum. De tomma fiberrören är samförlagda med gasledningen. När det rör sig om en överföringsledning får man inte koppla på sig på den, säger Curt Tyrberg. 

Så i dagsläget kan han inte få bredband via fiber?

– Vi tittar på Tillingeby och Ågatan, men det är problematiskt. Det är en stor kostnad att komma under järnvägen, det är det stora problemet. Kommunen själv bygger egentligen ingenting utan vi går möjligtvis in och stöttar i diverse projekt. Här har vi inte lyckats hitta någon lösning där vi kan få någon att ta tag i det och jobba med en etablering, säger Curt Tyrberg och fortsätter: 

– Vi får inte Telia – och ingen annan för den delen – att ta kostnaden för att gå under järnvägen. 

Problematisk situation med järnvägen

Tyrberg är fast besluten om att det ska lösa sig på ett eller annat sätt. När och hur är dock oklart. 

– Än så länge har vi inte hittat någon bra lösning. Det är ganska få hushåll på andra sidan av järnvägen. Det är få hushåll utmed Ågatan och ett eller två hushåll i Tillingeby, säger Tyrberg och fortsätter:

– Då ska de belastas med en kostnad på 400 000 kronor när man går under järnvägen. Det är stora pengar men det kan bli så att vi från kommunen är tvungna att göra det till slut om vi inte hittar andra lösningar. 

När gasledningen drogs från Hagelsrum till Målilla var järnvägen ett problem som korsades vid Dalsbacken.

– Även här ligger järnvägen i vägen för oss. Det hade varit billigare att fortsätta gräva på högersidan av järnvägen när gasledningen drogs men vid Dalsbacken var det så smalt mellan järnvägen och ån så man kom inte förbi helt enkelt. 

"Gör inga sådana utfästelser"

För några veckor sedan rapporterade Dagens Hultsfred om Hultsfreds kommuns nya bredbandsstrategi med klara för de kommande åren. 95 procent av hushållen ska ha tillgång till en uppkoppling på minst 100 Mbit per sekund 2023 och två år senare, 2025, är förhoppningen att täckningsgraden har ökat till 98 procent och kapacitetsmålet till 1 Gbit per sekund.

Frågan är när de som bor på Ågatan och i Tillingeby kan få bredband via fiber. 

– Jag gör inga sådana utfästelser under de närmaste åren men ambitionen är att alla ska ha fiber. Samtidigt jobbar vi med andra trådlösa alternativ och det dröjer nog ett år till innan det är igång. 

"Diskuterat frågan i flera år"

Målilla samhälle har bredband via fiber sedan tidigare och Hagelsrum får det under 2020.

– Det är bara olyckligt att vi inte kunde få med Tillingeby och Ågatan. Det var uppe till diskussion när det lades fiber i Målilla men vi fick inte till det. 

Hur ser du på att han känner sig nonchalerad av Hultsfreds kommun?

– Det tycker alla som inte får fiber men vi gör det inte av nonchalans. Vi har diskuterat frågan i flera års tid. Vi har letat efter vägar för att gå på andra sidan av ån för att komma förbi problemet men har inte hittat någon lösning. Så länge man tar sig förbi järnvägen så är det inga större problem. Hade vi haft ett byalag med antal kunder att resonera med så skulle det kanske gå och lösa det. Det har vi inte i dag. 

"Inget lätt arbete"

Bara ett stenkast från Tillingeby ligger Grönäng/Röklösa, som omgärdas av både järnvägen och Emån. 

– Man kan gå under ån för att nå de som bor där men det blir inte billigt med tryckningen.

Hur många kunder berörs i detta område?

– Det är inte många kunder. Kommer man under järnvägen till Ågatan så ska vi gå under ån för att komma till Tillingeby, det är inget lätt arbete. Skulle vi ta oss under järnvägen så får vi så höga kostnader att vi måste ha flera anslutningar för att få hela att bära sig. Jag är intresserad av att få information om folk har idéer.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt