Annons:

Fiberprojekt i Målilla kan bli billigare än förväntat

Fiberprojektet i Målilla kan bli billigare än förväntat. Foto: Pixabay

Fiberprojekt i Målilla kan bli billigare än förväntat

Den tidigare prisuppgiften för att ge alla Målillabor fiber kan bli lägre än tänkt.
– I och med att det finns en tunnel så borde det rent av vara billigare än våra tidigare uppgifter med att dra ledningen under järnvägen, säger Lars Rosander (C).

Annons:

De som bor på andra sidan av järnvägen vid stationen i Målilla saknar bredband via fiber. Nu jobbar Hultsfreds kommun för att hitta en lösning. 

På det senaste sammanträdet i kommunfullmäktige gick kommunalrådet Lars Rosander upp i talarstolen och sa att det skulle kosta drygt 900 000 kronor för att gräva under järnvägen och Emån och installera bredbandsfiber. På kommunstyrelsens arbetsutskott var frågan uppe för diskussion på nytt och faktum är att kostnaden kan bli lägre än förväntat. 

– Vi berörde frågan på senaste mötet i arbetsutskottet. Det finns önskemål och i och med att det finns en tunnel så borde det rent av vara billigare än våra tidigare uppgifter med att dra ledningen under järnvägen. Vi har sagt till bredbandssamordnaren Curt Tyrberg att försöka komma med en konkret lösning för hur man kan fibrera detta område öster om järnvägen, säger Lars Rosander. 

"Borde vara en betydligt billigare lösning"

Tomas Söreling (S) klev in med ett första inlägg i debatten lagom till fullmäktige och hoppas att de kan få samma möjlighet till fiber som alla andra kommuninvånare. 

– När man tog fram kostnaden på 900 000 kronor som tidigare har rapporterats så kände man inte till tunneln som ligger hyfsat nära järnvägsövergången. Jag själv har varit och inspekterat tunneln. Där borde det vara möjligt att ta sig under och förse åtminstone Ågatan med fiber. Det borde vara en betydligt billigare lösning än det andra alternativet, säger Tomas Söreling. 

Hultsfreds kommuns politiker har nyligen beslutat om en bredbandsstrategi och har önskemål om återkommande avrapporteringar för hur bredbandsarbetet fortlöper. 

– Vi fick en nulägesbild på arbetsutskottet. När det gäller området Flaten/Gårdveda ska man ha ett startmöte inom kort för att komma igång. Vad det leder till vet jag inte men det är positivt att det är ett startmöte med Telia och Skanova och flera inblandade, säger Lars Rosander. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt