Annons:

Så stor är kostnaden för att ge alla Målillabor fiber:

Lars Rosander (C) svarade på Tomas Sörelings (S) frågor angående fibersituationen i Målilla på gårdagens fullmäktige. Foto: MostPhotos

Så stor är kostnaden för att ge alla Målillabor fiber: "Vad är man beredd att betala?"

De som bor på andra sidan av järnvägen vid stationen i Målilla saknar bredbandsfiber. Nu har kommunalrådet Lars Rosander klivit in i debatten.
– Jag har fått en prisuppgift på strax över 900 000 kronor för att gräva under järnvägen och Emån och installera bredbandsfiber, säger Lars Rosander. 

Annons:

Dagens Hultsfred har vid flera tillfällen rapporterat om att inte alla Målillabor har tillgång till bredband via fiber. 

Mats Johansson känner sig nonchalerad av Hultsfreds kommun som inte löser fiberfrågan eftersom han bor på ”fel” sida av järnvägen i Målilla (Ågatan). Curt Tyrberg, Hultsfreds kommuns bredbandssamordnare, har tidigare berättat det rör sig om en stor kostnad att ta sig under järnvägen. 

"Kan inte ge besked för när och hur"

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) klev under förra veckan in med ett inspel i debatten och bad om att få veta vad Lars Rosander (C) har för syn när det gäller fiberfrågan i berört område. På gårdagens fullmäktige gick kommunalrådet upp i talarstolen. 

– Vi behöver få fart på bredbandsutbyggnaden i Hultsfreds kommun med tanke på att det tog stopp för några år sedan. I det aktuella ärendet finns det en konkret prisuppgift för vad det skulle kosta att gräva under järnvägen och Emån och installera bredbandsfiber. Det rör sig om strax över 900 000 kronor. Det är väl det som är problemet i dagens fiberutbyggnad. Staten borde kanske ha tagit det ansvaret i början för att fibrera hela Sverige. Nu är det inte så. Vi tittar på olika lösningar för hur det kan ske. Jag har inget konkret förslag eller besked att ge mer än att jag vill att det ska bli en utbyggnad på alla områden där vi inte har fiber i dag, säger Lars Rosander och fortsätter: 

– Jag vill att det ska vara fiber i berört område men jag kan inte ge besked för när, hur och i vilken omfattning det blir. Vi har flera områden som befinner sig i en liknande situation. Här ligger man nära befintlig fiber men järnvägen och ån gör att projektet blir dyrare. Man får slå ut kostnaderna och frågan är vad man är beredd att betala för installationen. Det är inget konkret svar men vi jobbar vidare med frågan. 

"Hoppas verkligen att vi är överens"

Frågeställaren Tomas Söreling (S) tackade kommunalrådet för svaret och är tydlig med att de som bor öster om järnvägen borde få samma möjlighet till fiber som alla andra kommuninvånare. 

– Om ni har läst artiklarna så borde det inte vara några politiska skiljelinjer i den här frågan. Jag hoppas verkligen att vi är överens och värnar om bra boende på landsbygden. För att delta i ett modernt samhälle så är fiberfrågan viktig, inte bara i det här fallet i Målilla. I det här aktuella fallet finns det, enligt de uppgifter som jag har fått, sex företagare öster om Järnvägsgatan som väntar på besked i frågan. Om det nu finns ett brett intresse så hoppas jag att vi tillsammans kan lösa frågan. Det är klart att det kostar men det gör mycket annat också. Det finns ett stort behov och en stor önskan, då ska vi ställa upp på det på något sätt. Finansiering får vi lösa framöver, säger Söreling.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt