Annons:

Företagare hotas av vite för otillåtna och vilseledande påståenden

En företagare Hultsfreds kommun hotas av vite på 3 000 kronor och behöver se över informationen för produkterna som säljs på hemsidan. Foto: Arkivfoto

Företagare hotas av vite för otillåtna och vilseledande påståenden

En företagare i Hultsfreds kommun hotas av ett vitesbelopp på 3 000 kronor. Anledningen? Miljö- och byggnadsförvaltningen anser att företagarens hemsida har vilseledande information och otillåtna påståenden. 

Annons:

Den gemensamma miljö- och byggnadsnämnden i Hultsfred och Vimmerby anser att en lokal företagare måste rätta till de bristfälliga varubeskrivningarna på sin hemsida. Det handlar om två punkter som måste åtgärdas – att införa och följa ett arbetssätt där informationen om produkterna inte innehåller några otillåtna eller medicinska hälsopåståenden. 

Inget har hänt sedan 2018

För en dryg månad gjorde miljöförvaltningen en kontroll på företagets hemsida med avsikten att följa upp ett tidigare beslut från augusti 2018 som handlade om att endast använda tillåtna hälsopåståenden. 

Än i dag finns flera otillåtna och medicinska hälsopåståenden som förvaltningen ser som vilseledande och kan leda till att kunderna gör val på felaktiga grunder. 

”Vid kontrollen konstaterade vi att ni genom den information ni ger ut om era produkter vilseleder era kunder att tro att produkten har egenskaper som inte är tillåtna att tillskriva dessa livsmedel eller som vilseleder era kunder att tro att de har egenskaper som de inte har. Vi anser därför att ni inte uppfyller lagstiftningens krav på redliga livsmedel”, skriver miljö- och byggnadsförvaltningen som en del i skäl till beslutet. 

Hotas av vitesbelopp

Förvaltningen ser extra allvarligt på att företagaren använder medicinska påståenden för att få känsliga grupper av människor att använda sig av livsmedel i stället för att söka hjälp hos läkare.

”Medicinska påståenden är aldrig tillåtna. Det är inte tillåtet att om ett livsmedel informera om att livsmedlet kan bota, ha läkande effekter eller förhindra sjukdom. Endast läkemedel får ha denna typ av påståenden”, skriver miljö- och byggnadsförvaltningen. 

Med tanke på att bristerna har påpekats vid tidigare tillfällen förenas beslutet med ett vite på totalt 3 000 kronor om inte beskrivningarna görs om.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt