Annons:

Ingen skolpsykolog på två läsår – köper in konsulttjänster

Martin Snickars berättar att Hultsfreds kommun saknar skolpsykolog sedan augusti 2018. Foto: Ossian Mathiasson

Ingen skolpsykolog på två läsår – köper in konsulttjänster

Hultsfreds kommun har inte haft en skolpsykolog sedan augusti 2018. Rekryteringsprocessen fortgår även om det går trögt. 
– Sedan dess köper vi in konsulttjänster, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Annons:

Att just denna svårlösta situation har kommit på tal har sitt ursprung i att det har kommit in en IVO-anmälan från medicinsk ansvarig skolsköterska i Hultsfreds kommun.  

Uppgifterna handlade om brister i samverkan och avvikelsehantering, eftersläpning i vaccinationsprogram och hälsobesök och avsaknad av skolpsykolog.

Åtgärder har vidtagits

Annika Dehlin, verksamhetschef för elevhälsan, har tagit fram rutiner utifrån de brister som IVO påtalat, framför allt avvikelserapportering, vaccination och journalföring.

– När det gäller journalhantering har vi ett digitalt system som vi har använt sedan många år tillbaka. Det som har brustit under de senaste åren, när vi har tagit emot så många nyanlända och asylsökande, är att de inte har varit registrerade i det digitala systemet. När vi gjorde undersökningen såg vi att det går att rapportera in alla elevers journaler. Det fanns pappersjournaler och det ska inte. Det ska vara rättssäkert och vi ska ha alla i samma digitala system, säger Martin Snickars och fortsätter:

– Eftersläpningarna i vaccineringen handlar om nyanlända ungdomar som har gjort att vi har hamnat efter. 

Saknat skolpsykolog sedan 2018

Elevhälsan i Hultsfreds kommun har saknat skolpsykolog sedan 2018 då den dåvarande skolpsykologen avslutade sin tjänst. I det fallet har IVO, som inte har tillsyn över elevhälsans omfattning, lämnat över informationen till Skolinspektionen. 

Trots att kommunen inte har haft tillgång till en viktig funktion under de två senaste läsåren har det funnits lösningar. 

– Sedan den tidigare skolpsykologen lämnade har vi hållit på med rekrytering. Vi har jobbat med annonsering i tidningar, gjort en ansökningsfilm med marknadsföring av elevhälsans arbete och haft kontakt med universitet och utbildningar för att kunna rekrytera men vi har fortfarande ingen skolpsykolog. Vi köper in konsulttjänster, då kan vi utföra själva lagkravet omkring skolpsykolog. Vi har ingen person som är anställd på heltid, säger Martin Snickars. 

"Brist som finns i hela landet"

Kommunens målsättning är att anställa en skolpsykolog på heltid. När det blir verklighet är svårt att säga eftersom efterfrågan är stor och utbudet litet, enligt Snickars.

– Det är en brist som finns i hela landet. Det är inte bara vi som har svårt att anställa en skolpsykolog. Jag hör att många andra kommuner har samma bekymmer. Behovet är stort och det är få personer som man kan anställa. Konsulttjänster finns det att köpa utifrån behov och vi har ett lagkrav på att göra utredningar.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt