Annons:

  • ASKGRAVPLATS LÄNSAD PÅ PERSONLIGA FÖREMÅL – UTAN FÖRVARNING

    Hjärtformade stenar, blommor och ljuslyktor har rensats bort från askgravplatsen på Målilla kyrkogård utan att anhöriga har informerats. Foto: Privat

  • ASKGRAVPLATS LÄNSAD PÅ PERSONLIGA FÖREMÅL – UTAN FÖRVARNING

    Aspelands pastorat skriver på en lapp vid soptunnorna att otillåtna föremål från askgravplatsen placeras här. Foto: Privat

ASKGRAVPLATS LÄNSAD PÅ PERSONLIGA FÖREMÅL – UTAN FÖRVARNING

Att Aspelands pastorat har rensat askgravplatsen på Målilla kyrkogård på samtliga föremål utan förvarning väcker ilska och irritation.
– Nej, nej. Usch. Det är så förtvivlat och förbannat illa, säger Målillabon Annika Eriksson.

Annons:

Målillabon Annika Eriksson besökte kyrkogården i Målilla på fredagseftermiddagen och gjorde under sitt besök en för henne ledsam upptäckt vid en av plats för komposthantering och vattentillgång.

Föremål och blommor har flyttats

I en enda stor hög har personliga föremål, ljuslyktor och blommor från askgravplatsen dumpats bredvid soptunnor och vattenkannor med ett kort uttalande från Svenska kyrkan som lyder enligt följande: ”Otillåtna föremål i askgravplatsen placeras här”. 

Det är, enligt Annika Eriksson, ett hjärtlöst agerande som gör henne vansinnig.

– Det är en plats där inga enskilda planteringar får förekomma men det är inte det viktigaste. Att pastoratet har plockat bort alla prydnadssaker och alla nya blommor, placerat föremålen vid soptunnorna och vattenkranarna och satt upp en skylt med att de inte får vara kvar gör mig så upprörd. Jag blir rent ut sagt förbannad på Svenska kyrkan, säger Annika Eriksson. 

"Det ser förjävligt ut"

Efter den minst sagt chockerande upptäckten tog hon kontakt med en anhörig, som har sin man begravd i Asklunden, och blev allt mer irriterad. 

– Hon har inte fått någon som helst upplysning om vad de gör. Det ser förjävligt ut. Jag blir så sur, det gör ont i själen när de inte kan skicka ut information. Är det för mycket begärt? Det finns inte så många som har askgravplats så man kan skriva och skicka ett formellt brev till berörda och informera om att man inte får ha prydnadssaker där längre. Informationen är bristfällig, säger Eriksson. 

Föremål har lagts i två plåtkrukor

En askgravplats är ett mellanting mellan egen gravplats och den helt anonyma minneslunden. En namnplatta monteras på en gravsten. Nu har Aspelands pastorat bestämt sig för att rensa askgravplatsen i Målilla på föremål och lägga allt i en hög – utan att informera anhöriga. 

– Ingen information överhuvudtaget, det är illa. Det ligger personliga föremål, i form av hjärtan och båtar med mera, i två plåtkrukor. Jag själv vet att mitt hjärta ligger i en av krukorna men det känns inte okej att börja riva där. Det kommer jag absolut inte göra. Jag blir så jäkla förbannad för att de inte lämnar ut information till de som berörs, det är förtvivlat. 

LÄS ÄVEN: Kyrkoherden Mikael Eriksson bemöter kritiken

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt