Annons:

Kyrkoherdens replik på kritiken: ”Viktigt att man håller koll på avtalet”

Mikael Eriksson, kyrkoherde i Aspelands pastorat, bemöter kritiken efter att de har tagit bort alla föremål från askgravlunden på Målilla kyrkogård. Foto: Pressbild

Kyrkoherdens replik på kritiken: ”Viktigt att man håller koll på avtalet”

Målillabon Annika Eriksson riktar kritik mot Aspelands pastorat för att ha tagit bort prydnadssaker utan någon delgiven information. Nu svarar kyrkoherden Mikael Eriksson på missnöjet. 

Annons:

Aspelands pastorat har valt att plocka bort i stort sett alla föremål som finns i anslutning till askgravplatsen på Målilla kyrkogård. 

Att blommor, prydnadsstenar och ljudlyktor har lagts i en enda stor hög vid soptunnorna och att informationen till anhöriga varit bristfällig gör Målillabon Annika Eriksson minst sagt upprörd. 

”Det ser förjävligt ut. Jag blir så sur, det gör ont i själen när de inte kan skicka ut information. Är det för mycket begärt? Det finns inte så många som har askgravplats så man kan skriva och skicka ett formellt brev till berörda och informera om att man inte får ha prydnadssaker där längre”, säger Annika Eriksson till DH. 

"Får bara ha blommor i vas

Dagens Hultsfred har varit i kontakt med Mikael Eriksson, Aspelands pastorats kyrkoherde, som svarar på den uppkomna kritiken. 

– När man tecknar för att ha en askgravplats så står det tydligt att man bara får ha prydnadsblomma i pastoratets vaser. Man har ingen yta som man själv får ta hand om utan det är vi inom pastoratet som jobbar med skötseln. När man väljer placering i askgravlunden så går man på avtalet om blomma i vas. Nu har vi börjat hålla efter det och det har lett till starka reaktioner, säger Mikael Eriksson. 

Hur ser du på att ert sätt att kommunicera information får kritik?

– Det som är beklagligt är att man inte håller koll på avtalet. Alla gravplatser har några former av regler. På vissa ställen behöver man ta hand om dem mer och det finns gravplatser där man inte får göra någonting alls, till exempel minneslunden. I askgravlunden är ett mellanläge där man har en skylt men i gengäld inte får göra något annat än att placera blommor i vas, säger han och fortsätter:

– Vi har sett mellan fingrarna så länge det inte var så farligt. När det började spåra ur på askgravplatserna, eller när det blev väldigt mycket föremål, var vi tvungna att dra en gräns och nu har vi gjort det. Det är inte unikt för Målilla, så är det i hela landet och så ser lagen ut. När man tecknar ett avtal så måste man veta vad man ger sig in i.

"Inte hittat ett mellanläge"

Han tycker inte att placeringen av föremålen vid soptunnorna är så bra och tittar på en snabb åtgärd. 

– Jag har tittat på platsen i Målilla, jag tycker inte att den är bra. Vi kommer troligen skapa en annan plats bakom ekonomibyggnaden där allt annat är uppställt. Det ska finnas en markerad plats där saker står under en viss tid innan vi kastar dem. 

Kunde ni ha gjort något annorlunda?

– Alternativet är att vi hade varit stenhårda från början. Det hade inneburit att vi hade varit tvungna att vara ännu mer noggranna med vad det är för föremål. Jag hoppades på att det skulle finnas ett mellanläge där vi kunde möta människor på halva vägen men det lyckades vi inte med. 

Vad är det för mellanläge?

– Ett läge där man funderar på varför regeln finns och försöker hitta en balans i det hela. När man är tvungen att göra fyrkantiga tolkningar av beslut så drabbar det alla parter. Vi har tidigare sett mellan fingrarna för att hitta ett mellanläge men eftersom det har spårat ur så måste man backa tillbaka fyra steg. Jag kan tycka att det är tråkigt att man inte kan hitta ett mellanläge. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt