Annons:

LOKALT PARTI SÄGER JA TILL DACKEVINDS ETABLERING

Socialdemokraternas lokala partigrupp ställer sig positiva till Dackevinds etablering i Hultsfreds kommun. Foto: Pixabay

LOKALT PARTI SÄGER JA TILL DACKEVINDS ETABLERING

Hultsfreds kommun har inte gett sitt definitiva besked gällande Dackevinds planer på vindkraftsetablering i södra kommundelen. Nu ger Socialdemokraterna tummen upp för en kommande etablering.

Annons:

Dagens Hultsfred har vid flera tillfällen rapporterat om Dackevinds planer på vindkraftsetablering i ett område mellan Målilla, Mörlunda och Virserum. I dagsläget siktar Dackevind på att sätta upp elva verk och har i olika omgångar bantat projektet från ursprungsplanen med 20 verk. 

"Ansvar att få fram energi"

Alldeles nyss kom Socialdemokraterna med sitt besked. De säger ja till vindkraftsetableringen. 

– Vi kan se detta på olika sätt men tycker att företaget lyssnat och tagit till sig av synpunkterna som kommit in från oroliga invånare i området. Nu är platserna uppmärkta och ingen fastighetsägare ligger närmare än 1500 meter såvida man inte kommit överens och det känns bra men säkert inte tillräckligt för alla, säger Micke Lång och Tomas Söreling (S). 

Översiktsplanen säger att området är lämpligt för just vindkraft även om det i planen anges max 150 meter som höjd på verken. 

– Här kan vi säga att vi som kommun inte har sett till att hålla den aktuell. När den skrevs så fanns det helt enkelt inte så höga vindkraftverk. Vi har ett ansvar att få fram energi. Bolaget avser att teckna avtal med berörda markägare och mycket av den oro som nämns i debatten får svar i avtalen, exempelvis återställning när verken gjort sitt eller om ägande bolag går i konkurs, säger Lång och Söreling. 

"Absolut inga experter"

Den socialdemokratiska duon är positiva till alternativa energikällor och tror att Dackevinds etablering kan falla väl ut. 

– Vi är absolut inga experter men har vägt samman det som finns i planen och med övriga uppgifter att vi som kommun bör vara positiva. Det är rimligt att expertisen hos länsstyrelsen får uppdraget att med sin profession se över etableringen. Ett ja från Socialdemokraterna i Hultsfred är ett ja till att låta de proffs vi har på området säga sitt, säger Lång och Söreling. 

Hultsfreds kommun har inte sagt sitt i frågan och kommunalrådet Lars Rosander (C) berättade för en vecka sedan att det kommer efter sommaren.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt