Annons:

BUN på väg mot underskott – gymnasiet håller inte budget

Hultsfreds gymnasium förväntas göra ett underskott på drygt 6,7 miljoner kronor i barn- och utbildningsnämndens budget. Foto: Ossian Mathiasson

BUN på väg mot underskott – gymnasiet håller inte budget

Barn- och utbildningsnämnden i Hultsfreds kommun är på väg mot underskott på nytt. Helårsprognosen pekar mot minus på strax över sju miljoner kronor. 

Annons:

Den faktiska kostnaden i slutet av april gav ett minusresultat på 2,1 miljoner. Budgetuppföljningen efter årets fyra första månader pekar mot ett prognostiserat underskott gentemot budget på 7,2 miljoner kronor för helåret. 

– Det betyder 102 procent av budget. Vi har de största underskotten inom förskolan, gymnasiet och vuxenutbildningen. Grundskolan ligger bättre till i prognosen, sedan är det svårt att säga hur hösten kommer gå. Den största delen är alltjämt under gymnasiet. I prognosen ligger gymnasiet 6,7 miljoner kronor minus, förskolan strax under en miljon kronor minus och vuxenutbildningen ett par miljoner kronor minus, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars. 

Gymnasiet överskrider budget

Gymnasiet har använt många tjänster utöver budget, enligt Snickars. 

– Vi har haft ett underskott på gymnasiet i flera års tid och det som hände 2019 var att gymnasiet blev större än vad det har varit tidigare. Nu försöker vi anpassa och minska så vi kan lära oss att följa budget. Vi kommer inte vara där 2020, säger han och fortsätter:

– Det man kan se som en orsak är att vi har startat flera nya gymnasieprogram så det blir dyrare per elev.  

Migrationsverkets avveckling påverkar

Samtidigt som BUN minskar kostnader för personal så minskar intäkter kraftigt.

– Ersättning för asylsökande elever minskar från andra kvartalet 2020 och förväntas minska ytterligare från augusti månad. Det handlar om Migrationsverkets avveckling i Hultsfreds kommun. De avvecklar hela Hultsfred under sommaren och vi har sett att elever har flyttat till andra kommuner under våren och de som är kvar kommer flytta under sommaren. Migrationsverket kommer ha kvar asyl i Virserum under hösten, men oklart hur länge, säger han och fortsätter: 

– Även intäkter som vuxenutbildningen har erhållit från flyktingkontot, via integrationsenheten, för studerande inom SFI minskar drastiskt eftersom antalet studerande minskar. Detta som följd av att Arbetsförmedlingen har tecknat avtal med privat aktör och elever slutar sin pågående utbildning inom SFI för att studera enligt Arbetsförmedingens direktiv. 

Han är noga med att poängtera att det handlar om just en prognos.

– Helårsprognosen är osäker. Det är många faktorer som spelar in och kan påverka utfallet för helåret.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt