Annons:

Nämnden går mot lägre miljonunderskott än väntat:

Barn- och utbildningschefen Martin Snickars berättar att nämnden går mot ett lägre miljonunderskott än väntat. Foto: Ossian Mathiasson

Nämnden går mot lägre miljonunderskott än väntat: "Stadigt blivit bättre"

Från minus på lite mer än sju miljoner i april till minus på fem miljoner i augusti. Barn- och utbildningsnämndens helårsprognos för 2020 är bättre än vad som presenterades i våras. 

Annons:

Den faktiska kostnaden i slutet av augusti gav ett minusresultat på tio miljoner kronor. Budgetuppföljningen per 31 augusti pekar mot ett prognostiserat underskott gentemot budget på 9,5 miljoner kronor för helåret. 

Barn- och utbildningschefen Martin Snickars berättar att det är siffror som inte är helt sanna. 

– Det stämmer inte riktigt med verkligheten. Vi kommer få kostnadstäckning och påfyllning i vår budget utifrån lönerevisionen som gjordes i april. Lärarfacken har fått nya löner så vi har betalat ut enligt de nya lönerna men det har inte ändrats i vår budget. Det kommer ske i slutet på året, säger Martin Snickars. 

Lär bli minus på fem miljoner

Nämnden räknar med att det blir ett minusresultat på drygt fem miljoner kronor när det gäller helårsprognosen. Utfallet per sista augusti ska vara 2,5 miljoner kronor mindre, närmare bestämt åtta miljoner kronor. 

– Lärarlöner för april-augusti ligger på 2,5 miljoner kronor och då har vi ett underskott på nästan åtta miljoner kronor per 31 augusti. Det är 103,7 procent av vår budget som vi har använt, säger Snickars och fortsätter:

– Tar man helårsprognosen för 2020 så har vi gjort ett antal omställningar under sommaren. Migrationsverket har avvecklat i Hultsfred och kommer avveckla i Virserum under vintern. Det innebär att vi har anpassat våra verksamheter för att hålla budgeten bättre framöver. I prognosen för 2020 står det 9,5 miljoner men det är inte korrekt. Minus fem miljoner kronor är prognosen för 2020 som det ser ut idag, 105 procent av vår budget.

"Stadigt blivit bättre"

Precis som vid tidigare ekonomigenomgångar med barn- och utbildningsnämnden kopplas de stora underskotten ihop med gymnasiet och vuxenutbildningen. 

– Det är områdena där vi har dragit över budget mest. Det är mycket som baseras på olika statsbidrag och det är svårt att beräkna en exakt prognos för hur mycket vi kommer få, hur mycket vi ska betala tillbaka och hur mycket vi kommer använda. Det är en verksamhet som är svår att dimensionera. Vi har haft en del äskanden inför 2021 som kommer göra vuxenutbildningen bättre så det går ihop sig, säger Snickars. 

Pär Edgren (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande, säger så här om det förväntade helårsresultatet. 

– Kan vi hålla det året ut med den tuffa omstruktureringen som vi har haft så känns det väldigt bra. Det har stadigt blivit bättre, säger Pär Edgren och fortsätter:

– Det har hänt mycket med stora svängningar. Det går snabbare att växa men när man ska trappa ner så blir det en eftersläpning på kostnader. Det tar lite tid innan det får effekt.

Paus på demografimodellen

Barn- och utbildningsnämnden får fin förstärkning på drygt 18 miljoner kronor i nästa års budget. Kommunledningen har till exempel permanentat tolv miljoner kronor till BUN och gått med på flera äskanden. 

– Vi är nöjda med utfallet om det klubbas av fullmäktige. Vi fick en paus på demografimodellen under kommande år. Vi har ändå anpassat en del så vi får stabilisera oss innan vi tar nästa steg. Modellen bygger på tilldelning av pengar relaterade till vårt elevunderlag så vi skulle tappa 3,6 miljoner kronor. Modellen stämmer mest när det är en stabil verksamhet. Nu har det varit mycket in- och utflyttning och då stämmer inte siffrorna, säger Edgren. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt