Annons:

Från noll till 40 studerande på några år – nytt intag till YH-utbildningen

Tio elever har börjat YH-utbildningen för att bli 3D-tekniker i Hultsfred. Foto: Campus Hultsfred

Från noll till 40 studerande på några år – nytt intag till YH-utbildningen

Sveriges första 3D-tekniker tog sin examen i somras. Nu har tio nya personer påbörjat sina studier till 3D-tekniker vid Additivt Teknikcenter i Hultsfred.
– Det flyter på bra nu, säger Joakim Svensson, platschef på Additivt Teknikcenter.

Annons:

Additivt Teknikcenter består i huvudsak av en tvåårig yrkeshögskolegrundad utbildning för 3D-tekniker och det industritekniska programmet på Hultsfreds gymnasium med fokus på 3D-teknik och modern produktion. 

YH-utbildningen har precis haft ett nytt intag med tio nya studenter där tre av dem är kvinnor. 

– Vi hade sex studenter som tog examen i våras och det är 14 studenter som börjar andra året och studerar till 3D-tekniker. I den nya omgången med YH-elever är det tio nya studenter, säger Joakim Svensson och fortsätter:

– Att det är tre tjejer som börjat första året på YH-utbildningen är jätteroligt. Vi har en tjej i årskurs två som är väldigt nöjd. Yrket lämpar sig bra för tjejerna, det är inte så tungt att jobba i industrin längre. Mycket av programmeringen kan göras i kontorsmiljö så bilden av att industrin är skitig, bullrig och rökig är förbi. 

40 blivande 3D-tekniker utbildas

Platschefen Joakim Svensson berättar att de har 15 elever över de tre årskurserna på industriprogrammet på gymnasiet. 

– Det är näst intill 40 personer som utbildar sig till 3D-tekniker just nu. Det blev bara två nya ettor på industriprogrammet. Det är åtta elever årskurs tre, fem i årskurs två och två i årskurs ett. Vi kom in sent med upphandlingen och ville inte marknadsföra för mycket eftersom vi inte visste om vi skulle få utbildningen, säger Joakim Svensson. 

Nästa höst är tanken att det ska bli ännu fler elever på industriprogrammet och Joakim Svensson har upplägget klart för sig. 

– Till nästa år kommer vi satsa mycket på marknadsföringen med att göra en tidning som vi ska skicka ut till alla hushåll och erbjuda ett stipendium i form av körkort. Det är en stor peng för eleverna. Vill man bli anställningsbar i kransorterna där det är dåligt med kollektivtrafik och skiftgång så är det bra om vi kan erbjuda ett körkort. 

Investerar i ny utrustning

Tekniken ändrar sig snabbt och nya maskiner måste hela tiden förnyas för att hänga med i utvecklingen.

– Vi har investerat i en del nya 3D-skrivare och kommer investera i VR för att programmera i olika miljöer. Vi har investerat i två nya robotar under våren. 

Hur ser du på uppsvinget?

– Med tanke på att det var noll elever 2018 så är det jättebra. Då fanns inte industriprogrammet och ingen visste vad 3D-teknik var. Nu håller vi på med teambildning för att bekanta oss med varandra och få ett bra sammansvetsat gäng. Vi stämmer också av vad alla har för förkunskaper. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt