Annons:

Tredje kullen 3D-tekniker tog examen i dag: ”Fantastiskt duktiga”

Sju 3D-tekniker på Additivt Teknikcenter har tagit sin examen efter två års studier. Foto: Ossian Mathiasson

Tredje kullen 3D-tekniker tog examen i dag: ”Fantastiskt duktiga”

Sju nyutbildade 3D-tekniker tog examen efter två års studier på Additivt Teknikcenter i Hultsfred i dag. 
– Det har varit jättekul att följa klassens utveckling, säger Joakim Svensson, platschef på Additivt Teknikcenter. 

Annons:

I dag har sju 3D-tekniker tagit examen efter den tvååriga YH-utbildningen inom 3D-teknik med traditionsenlig avslutning på Fredensborgs Herrgård utanför Storebro. YH-utbildningen på Additivt Teknikcenter bedrivs i samarbete med Mölk Utbildning AB och Östsvenska Yrkeshögskolan.

Anna Wiger, ordförande i lokalt Teknikcollege Vimmerby-Hultsfred, var på plats för att dela ut diplom till de nyutbildade 3D-teknikerna. 

– Vi har kört YH-utbildningen inom 3D-teknik sedan 2018 så det är den tredje kullen som tar sin examen. Det har varit jättekul att följa klassens utveckling och många har kämpat på och blivit fantastiskt duktiga, framför allt i ritningsprogrammet där man designar, konstruerar och ritar, säger Joakim Svensson. 

De tog sin examen i dag

3D-teknikerna som har tagit sin examen i dag är Adam Dahl, Filip Engström, Oscar Kling Liljefors, Jannis Reichenberger, Sabina Sjöström, Leonard Arbie Cabiling, Echo Cheshire och Maja Stjärnefalk. 

Några nyutexaminerade elever går ut i jobb och andra väljer att fortsätta sina studier. 

– Vi har flera elever som vill komplettera 3D-tekniken med CNC-teknik. Det är en utbildning på ett och ett halvt år som vi startar i höst och då blir man CNC-operatör, säger Joakim Svensson. 

CNC-teknikerutbildningen kommer drivas som en vuxenutbildning från och med i höst. 

– Vi fick den inte beviljad av YH-myndigheten. Den skulle flyttas från Vimmerby till Hultsfred och vi sökte och visste att företagen stod bakom den. Vi fick avslag och sökte den tillsammans med Hultsfreds Lärcenter och fick den som en vuxenutbildning istället. 

Stort söktryck

Det är just nu 24 personer som har anmält sitt intresse för nästa omgång av 3D-utbildningen som startar i höst och tillhandahåller 15 platser. 

– Mycket glädjande att vi har 24 sökande till 15 platser. Ansökan är fortfarande öppen och vi vet att 80 procent söker två veckor innan utbildningsstart så vi väntar oss fler sökande som vi kommer tvingas tacka nej till. Nu har det tagit fart igen och vi är även en tillverkande enhet och ser att det kommer in ordrar från Scania och andra lokala företag, säger Joakim Svensson. 

Det är flera företag som har tagit kontakt med Additivt Teknikcenter under året och sagt att de söker elever för anställning. 

– Två 3D-printerföretag ringde i veckan och sa att de vill ha 3D-tekniker.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt