Annons:

Nekas populär utbildning – Vägs upp av nyhet till näringslivet

Det blir ingen ny utbildning till 3D-tekniker till hösten. "Ansökan avslogs", säger vd Joakim Svensson som kan berätta om en nyhet som ger ett nytt ben att stå på. Foto: Privat

Nekas populär utbildning – Vägs upp av nyhet till näringslivet

Additivt Teknikcenter har fått negativt besked från YH-myndigheten, som inte beviljar en ny 3D-teknikerutbildning i Hultsfred.
– Vi ger inte upp, utan gör ett nytt försök nästa år, säger vd Joakim Svensson, som samtidigt gläds åt en nyhet som ger ett ben till att stå på.

Annons:

Beskedet från Myndigheten för yrkeshögskolan betyder att det inte blir någon kursstart för nya 3D-tekniker i Hultsfred till hösten. 

– Ett trist besked förstås för alla på Additivt Teknikcenter och i synnerhet för de som tänkt söka utbildningen, säger Joakim Svensson och fortsätter:

– Vi vet ju att det är riskfyllt, bara 30 procent av alla sökta utbildningar beviljas och vi har fått utbildningen beviljad i fem år i rad. Så bara det är unikt, vi har varit väldigt lyckligt lottade fram till nu.

”Inte rättvis bedömning”

Under de här fem åren har ett 100-tal elever gått utbildningen, följt av att de fått jobb både i Sverige och utomlands. Förhoppningen var förstås att det skulle bli fler.

– Vi har fortfarande företag som vill anställa 3D-tekniker, så vi tyckte väl egentligen inte att det var en rättvis bedömning. Men det är många som söker YH-utbildningar och det finns inte hur mycket medel som helst. Vi ger inte upp utan kommer söka den nästa år igen, men att det blir ett uppehåll på ett år. Vi får analysera varför vi inte fick den och det kommer en motivering framöver.

Hur påverkar det här Additivt Teknikcenter?

– Vi står inte och faller med det. Vi har totalt fem gymnasie- och vuxenutbildningar. I år kommer vi också lansera företagsutbildningar. Med det sagt gjorde det inte så himla mycket, men givetvis är det tråkigt.

Vad innebär nyheten med företagsutbildning?

– Det är på önskemål av näringslivet vi genomför det här, där de vill utbilda sina anställda fortlöpande. I första paketet är det cad/solidworks där man lär sig rita och konstruera, samt ritningsläsning och ritningsgranskning, berättar Joakim Svensson.

Ett ben till att stå på

På det här sätter får Additivt Teknikcenter ännu ett ben att stå på, utöver gymnasie- och vuxenutbildningarna.

– Det kör igång redan i februari och vår förhoppning är att det ska bli löpande. Först ut är ett Vimmerbyföretag som bokat upp sig för 25 platser på de här två utbildningarna. Det blir jättekul att jobba över kommungränsen.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt