Annons:

Därför dröjde Centerns beslut — ”Kan inte bara förkasta det”

Lars Rosander anser att hans parti hanterat vindkraftsfrågan på ett korrekt sätt. Foto: Arkivbild

Därför dröjde Centerns beslut — ”Kan inte bara förkasta det”

Centerpartiets besked betyder att Dackevinds planerade vindkraftspark lär stoppas. 
– Det känns väl bra att kunna klargöra det så att alla vet förutsättningarna, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfreds kommun. 

Annons:

Dagens Hultsfred rapporterade på torsdagen om att Centerpartiet säger nej till Dackevinds projekt med elva planerade vindkraftverk på 250 meter i ett område mellan Virserum, Målilla och Mörlunda. 

– Det finns flera aspekter som spelar in i vårt beslut. Översiktsplanen anger 150 meter som totalhöjd och det finns en stor oro för hur besöksnäring, boende och näringsliv påverkas av en sådan stor etablering. I och med att det är så höga verk (250 meter) så har det lett fram till vårt ställningstagande, säger Lars Rosander (C) och fortsätter:

– Det känns väl bra att kunna klargöra det så att alla vet förutsättningarna. I och med att vi har en tredjedel av rösterna i fullmäktige så är vårt ställningstagande betydelsefullt. 

Varför kommer ert besked så sent jämfört med andra partier? 

– Det var först i somras som Dackevinds slutgiltiga förslag kom för hur de hade tänkt sig med antal verk och placeringar. Vi som parti har velat vänta in alla underlag så vi kan ta ställning till ett så korrekt underlag som möjligt.  Vi har grundat vårt beslut ordentligt och samtidigt har vi länge känt att det har lutat åt det här hållet, säger Rosander. 

"Kan inte bara förkasta det"

Den här processen har pågått lång tid och nu kommer Centerpartiet med sitt ställningstagande.

Hade ni inte kunnat bespara människors oro och företagets tid genom att sätta ned foten tidigare? 

– Jag tycker att man måste göra det på ett ordentligt underlag. Det är en satsning som ett företag vill göra och vi kan inte bara förkasta det på ett tidigt stadium. Det kräver att man har en process innan man säger något. 

Har partiet varit splittrat i frågan?

– Vindkraft i sig är vi positiva till men det ska vara på rätt plats. I det här fallet är det ett enigt beslut. Vi har diskuterat frågan i fullmäktigegruppen och vi står bakom det. 

Finns det andra platser i kommunen där dessa vindkraftverk är bättre lämpade? 

– Då får jag hänvisa till översiktsplanen som pekar ut några områden men då är det utifrån 150 meter höga verk. I den bästa av världar skulle vi ha haft en ny vindbruksplan klar men vi beställde den i våras och den är under revidering. Det är nog långt kvar innan den är klar. Den kan påvisa olika faktorer om var det är lämpligt med verk på så hög höjd. 

Kommunen ser över översiktsplanen till följd av flera olika vindkraftsplaner. I den nuvarande översiktsplan står det att verken är ungefär 150 meter men nu handlar det om verk som är minst 250 meter höga.

– Det är vad man får förhålla sig till. Det kanske inte är möjligt någonstans i Hultsfreds kommun med så höga verk. Det är mycket som kan spela in. Teknikutvecklingen går väldigt snabbt och forskningen måste hänga med. 

"Majoritet för avslag i fullmäktige"

Det formella beslutet i detta fall ska fattas på kommunfullmäktige i början av november och dessförinnan ska det gå igenom både kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen. 

– Det blir en slutlig behandling i kommunfullmäktige. Om man tittar på partierna som har deklarerat vad de tycker i frågan så är det en majoritet för avslag i fullmäktige. 

Hur ser du på vindkraft som produktionssätt? Är det något vi ska satsa på i Sverige? 

– Ja, det är naturligtvis viktigt att få fram förnyelsebar energi. Det är en kombination av vindkraft, solenergi och andra energikällor, bland annat vätgasproduktion som man kan utveckla. Jag tror på en fortsatt utbyggnad men i och med att verken blir större och högre så ställer det större krav på var de placeras. Man kan kanske placera verk till havs i större omfattning. Det finns rätt mycket vindkraftverk i våra trakter om man tittar runt Vetlanda, Åseda och Mönsterås. Det gäller att hitta lämpliga placeringar och det är inte alltid så lätt.

Men här tycker du inte att det är lämpligt?

– Nej. Utifrån näringsliv, boende och turism så har det blivit att vi säger nej till etableringen. 

Har du fått några reaktioner efter ert ställningstagande?

– Det har inte kommit något direkt till mig men jag förstår att många som jobbar emot etableringen är glada för vårt offentliga ställningstagande.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt