Annons:

Kommuners veto mot vindkraft kan avskaffas: ”Minst sagt upprörd”

Anders Andersson (KD) gillar inte regeringens förslag om att ta bort kommuners veto mot vindkraft. Foto: Ossian Mathiasson

Kommuners veto mot vindkraft kan avskaffas: ”Minst sagt upprörd”

Regeringens förslag om begränsad vetorätt för kommunerna får Anders Andersson (KD) att reagera med en kommentar till Per Bolund (MP).
”Jag blir minst sagt upprörd”, skriver Anders Andersson i ett mejl till Dagens Hultsfred. 

Annons:

Regeringen vill slopa kommunernas rätt att säga nej till vindkraft. Enligt finansmarknadsminister Per Bolund skulle det leda till att fler vill investera i vindkraft. En snabbutredning ska iscensättas och tanken är att nya regler ska vara på plats inom något år. 

Anders Andersson, ordförande för Kristdemokraterna i Hultsfreds kommun, beklagar att regeringen vill ta bort vetorätten som kommuner har när det gäller etablering av vindkraftsparker. 

”Som kommunfullmäktiges ordförande i vår kommun blir jag minst sagt upprörd när jag tar del av vad Per Bolund (mp) har på sin agenda. Regeringen och Per Bolund tycks tro att det är nyckfullhet som styr de kommunala besluten. Tvärtom är det så att vi som kommunala företrädare har örat lagt till marken och känner in vad befolkningen i allmänhet tycker. Vi har också som uppgift att beakta vad företagare och besöksnäringen i våra kommuner för fram som avgörande för näringslivets utveckling”, skriver Anders Andersson (KD) i en kommentar till Dagens Hultsfred. 

Frågan är aktuell i kommunen

Frågan är extra aktuell i Hultsfreds kommun med tanke på att ett beslut är att vänta angående Dackevinds planerade vindkraftpark i november. 

”Om S-MP- regeringens uttalade ambitioner varit verklighet idag så hade vi som kommunala beslutsfattare varit fråntagna möjligheten att styra utvecklingen i vår egen kommun. Ännu har vi rätten att fatta beslut och det hoppas jag en majoritet i kommunfullmäktige kommer att göra den 9 november genom att säga nej till den planerade vindkraftsanläggningen i området Mösjöberget sydväst om Målilla, säger Anders Andersson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt