Annons:

RIVNING AV 108 LÄGENHETER I STÅLHAGEN – POLITIKERNA SÄGER JA

Fem huskroppar med totalt 108 lägenheter ska rivas på Granitvägen i Hultsfred. Kommunstyrelsens arbetsutskott har gett klartecken för rivning. Foto: Simon Henriksson

RIVNING AV 108 LÄGENHETER I STÅLHAGEN – POLITIKERNA SÄGER JA

Kommunstyrelsens arbetsutskott har sagt ja till rivning av 108 lägenheter i Stålhagen i Hultsfred. 
– Det blir rivning av fem huskroppar i Stålhagen och det är den omfattningen som har diskuterats en längre tid, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

Migrationsverket har sagt upp alla lägenheter som de har hyrt för asylsökande i Hultsfreds kommun sedan 1980-talet. Det kommunala bostadsbolaget Hultsfreds Bostäder är inne på att riva de tomma och ödsliga lägenheterna på både Granitvägen i Hultsfred och Bastugatan i Virserum. 

På kommunstyrelsens arbetsutskotts senaste sammanträde fattade politikerna beslut om rivning av fem huskroppar med totalt 108 lägenheter på Granitvägen i bostadsområdet Stålhagen. Det är vad man har diskuterat en längre tid. 

– Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige är att vi river de fem huskropparna som är närmast riksvägen och tätorten på högersidan. Vi har andra lokaler gällande asylhälsovården och personalrum för socialförvaltningen som inte berörs, säger Lars Rosander. 

108 lägenheter ska rivas

Totalt sett är det 108 lägenheter i byggnaderna som ska jämnas med marken. 

– De flesta har varit hyrda av Migrationsverket, men Hultsfreds Bostäder har haft kontrakt på nio av lägenheterna. De sista hyresgästerna flyttar ut i månadsskiftet november-december och erbjuds andra lägenheter i samma område. Alla lägenheter är tomma när vi kommer in i december. Det finns ingen besittningsrätt vid rivning, säger Rosander. 

Kommunfullmäktige ska ta ett inriktningsbeslut och Hultsfreds Bostäder ska ta upp ärendet i sin styrelse innan det blir upphandling av rivningsentreprenad och återställande av marken. 

– När man har rivit de fem huskropparna är tanken att man gör iordning området och kanske ser över möjligheten till en hundrastgård eller kolonilotter, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S).

Söreling är positiv till att politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott ger klartecken för rivning. 

– Man ska inte se det som något negativt. Det är omdaning av området och ger oss möjligheter att kanske få ett annat utseende på området när husen försvinner. Man kan byta namnen på gatorna för att det ska bli ett attraktivt område på nytt, säger Söreling.

"Svårt att hyra ut lägenheterna"

Hultsfreds Bostäder har tidigare uttryckt att det är svåruthyrda lägenheter med tanke på att de inte lever upp till dagens krav. 

 

– Det är ett stort renoveringsbehov i lägenheterna om man skulle ha byggnaderna kvar. Om renoveringen kostar 20 000 kronor per kvadratmeter så skulle det innebära väldigt höga hyror. Hultsfreds Bostäder anser att det skulle vara väldigt svårt att hyra ut lägenheterna. Att bara ha bygganderna ståendes kostar miljonbelopp varje år även om man drar ner underhållet och värmen, säger Rosander och fortsätter: 

– Vi ser ingen stor inflyttning där man är beredd att betala de hyrorna som vi pekar på efter renovering. Det är väldigt slitet och nedgånget med inredning, kök och badrum. Stammar och tak skulle på sikt behöva åtgärdas för att det skulle vara långsiktigt hållbart för oss att gå in med en sådan investering. 

Ni kommer inte bygga nya lägenheter/bostäder i Stålhagen?

– Nej, inte lägenheter. Vi tittar på andra ställen för lägenheter i Hultsfred, det är mer centrumnära som efterfrågas. Det är inte aktuellt att bygga nya bostäder i Stålhagen, säger Rosander. 

Rivning för 15 miljoner kronor

Kostnaden för att riva de fem huskropparna i Stålhagen beräknas till 15 miljoner kronor. 

– Vi har fått 5,2 miljoner kronor från Migrationsverket som ersättning för att man lämnar alla lägenheter som de har haft i Hultsfred och Virserum. Det har varit långa förhandlingar och vi hade gärna velat ha mer pengar. Vi ville ha mer än tio miljoner av Migrationsverket när vi gick in i förhandlingen. Vi får se hur rivningskostnaden regleras gentemot Hultsfreds Bostäder, säger Rosander.

När kan det bli rivning av husbyggnaderna?

– Det ska upp i fullmäktige i december och Hultsfreds Bostäders styrelse, sedan ska rivningen upphandlas och gå ut i januari-februari. Jag antar att det kan bli aktuellt till våren, säger Rosander. 

Vad som händer med lägenheterna på Bastugatan i Virserum kommer vid ett senare tillfälle. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt