Annons:

Han föreslår upprustning av unikt torn: ”Kan bli ett spännande besöksmål”

Göran Berglund föreslår upprustning av det unika tornet i Tönshult utanför Virserum. Foto: Ossian Mathiasson

Han föreslår upprustning av unikt torn: ”Kan bli ett spännande besöksmål”

Göran Berglund anser att bevakningstornet i Tönshult är i behov av en upprustning. 
– Det kan absolut bli ett spännande besöksmål med historiska rötter, skriver Göran Berglund i en skrivelse till kommunstyrelsen.

Annons:

Det 20 meter höga tornet i kraftig järnkonstruktion byggdes 1942 och fungerade i huvudsak som brandbevakning. Tornet användes under andra världskriget som militärens behov av övervakning och fick bland annat en överbyggnad av trä. 

– De senaste 50 åren har tornet saknat egentlig användning. Underhållet är eftersatt och till tornets hörande träkonstruktioner, som trapporna steg i trä och överbyggnad, är i ganska dåligt skick. Själva tornkonstruktionen i järn är dock helt intakt, skriver Göran Berglund i sin skrivelse. 

"Borde väl finnas intresse?"

Tornet i Tönshult är dessutom det enda som finns kvar i hela Kalmar län. 

– Visst borde det väl finnas intresse från kommunens sida att tornet bevaras och rustas upp. För att bli en lockande utsiktsplats och ytterligare ett intressant objekt för turisterna att besöka i vår kommun? Detta unika torn borde väl också kunna skyddas som byggnads- eller kulturminne?

Berglund tycker att Hultsfreds kommun tar tag i frågan och föreslår att kostnad för restaurering kan finansieras av EU-bidrag och arbete utföras inom ramen för arbetsmarknadsåtgärder. 

– Mot bakgrund av detta kulturhistoriskt intressanta objekt i vår bygd känns det angeläget att kommunen agerar och verkar för att bevara och ta tillvara den potential tornet i Tönshult har. Det kan absolut bli ett spännande besöksmål med historiska rötter. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt