Annons:

Hultsfreds kommuns nya projekt Handlingskraft Hultsfreds kommun har i syfte att stötta den lokala handeln under första kvartalet 2021. Foto: Ossian Mathiasson

BUTIKER OCH INVÅNARE STÖTTAS I NY SATSNING PÅ LOKALA HANDELN

Hultsfreds kommun har gjort flera insatser för handeln under coronapandemin. Nu kommer ytterligare ett initiativ för att stötta handlarna och ge ett stöd till kommuninvånarna.
– Det behövs långsiktiga insatser, säger Malin Albertsson, turism- och informationschef på Hultsfreds kommun. 

Annons:

Handelssatsningen går under namnet Handlingskraft och fokuserar på hur man skulle kunna stötta lokal handel och i kombination med det ge kommuninvånarna möjlighet att handla lokalt och tryggt och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd.

– Utifrån samma grundtanke som vi hade med hemester i somras så är det en treenighet med handlare, invånare och kommunen som ska bidra till utväxling för handeln, säger Malin Albertsson. 

Så ser upplägget ut

Hon och kultur- och fritidschefen Tommy Svensson Pöder har tittat på ett upplägg tillsammans med arbetsmarknadsenheten som presenterades på kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen. 

– Handeln och kommunen erbjuder invånarna en rabatt om man handlar lokalt och man får fri hemkörning för att kunna känna sig bekväm och trygg när man handlar. De som köper får 20 procents rabatt på köp upp till 500 kronor hos lokala handlare. Varje handlare står för hälften av den 20-procentiga rabatten och Hultsfreds kommun för den andra hälften, säger hon och fortsätter:

– När det gäller möjligheten till fri hemkörning så kan en del handlare ha det själv men om man inte har det så blir någon sorts tjänst som kommunen bistår med. 

Vad är det för personal inom kommunen som kan köra hem varor till kommuninvånarna?

– Vi har diskuterat en kombination mellan arbetsmarknadsenheten och kultur- och fritidsförvaltningen. 

Tanken är att Hultsfreds kommun ska samla det lokala utbudet på en hemsida och uppmuntra handlarna till att sprida det i sina kanaler. 

– Vi har tänkt marknadsföra satsningen på liknande sätt som vi gjorde med hemester. Som invånare kontaktar man i sin tur butiken med vad man vill köpa då det kan hända att handlarna har egna erbjudanden till invånarna. Vi kommer samla ihop, presentera och lyfta fram utbudet på en hemsida. Satsningen gäller inte för matvaror, tobak, alkohol och stora kapitalvaror utan det handlar om detaljhandelsvaror.

"Främjar den lokala handeln"

Kommunalrådet Lars Rosander (C) berättar att satsningen kommer gälla under första kvartalet 2021 men det är oklart om det drar igång direkt från årsskiftet. Julen ska i alla fall passeras innan man trycker på startknappen.

– Vi får återkomma med ett exakt startdatum. Vi tog beslut om satsningen i går, sedan är det alltid en handläggningstid för att ordna det praktiska. Så här i juletider så är det en viss efterfrågan på produkter. Normalt sett brukar januari och februari vara dåliga månader för handeln och det är just därför vi startar det i januari som ett stöd till handeln, säger Rosander och fortsätter:

– Vi gör det för att främja den lokala handeln. Kan vi hjälpa till och stödja de lokala handlarna i hela Hultsfreds kommun och ordna med hemkörning via våra verksamheter så har vi sett ett stort värde i det, säger Rosander. 

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) tycker att Malin Albertsson och övriga tjänstemän har gjort ett mycket arbete för att få till denna satsning. 

– Det är helt i linje med tidigare satsningar. Vi stödjer handlarna och ger ett stöd till invånarna. Det är mycket positivt, säger Tomas Söreling. 

Maxbelopp på 670 000 kronor

Enligt Malin Albertssons första beräkning rör det sig om 25–30 butiker i hela Hultsfreds kommun som får denna möjlighet.  

Hur blir det för matbutikerna då matvaror inte ingår?

– Vi har diskuterat frågan och vet att det finns matbutiker på vissa orter som har annat än just matvaror. Det kan till exempel vara presentartiklar. Vi behöver bara hitta ett upplägg för det, säger Albertsson. 

Maxbeloppet för satsningen under första kvartalet 2021 uppgår till 670 000 kronor. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt