Annons:

Socialchefen om dödstalet: ”Haft en hög samhällsspridning”

Socialchefen Ann-Gret Sillén ser inga brister i kommunens hantering av pandemin. Foto: Ossian Mathiasson

Socialchefen om dödstalet: ”Haft en hög samhällsspridning”

Hultsfreds kommun sticker ut i negativ bemärkelse när det gäller antalet döda i covid-19. Enligt Socialstyrelsens senaste siffror har 25 personer gått bort i sjukdomen och 21 av 25 inom äldreomsorgen.
– Det är många i Sverige som har avlidit, det är tråkigt men sant, säger socialchefen Ann-Gret Sillén.

Annons:

Hultsfred har, trots sina cirka 14 500 invånare, näst flest dödsfall i covid-19 i länet. Under de senaste månaderna har många brukare och medarbetare inom socialtjänsten blivit smittade.

– Vi vet att vi haft en smittspridning och brukare hos oss som gått bort. Jag tittade på samma period tillbaka några år och då kan jag se att det inte skiljer så mycket, men nu har det varit mycket under en kortare tid. Det är många i Sverige som har avlidit, det är tråkigt men sant, säger Sillén och fortsätter:

– För oss är det tufft, framförallt för anhöriga, men det är också tufft för våra medarbetare. Det sista de vill är att det ska bli en smittspridning. Det blir en känsla av skuld och vi vet ingenting om hur smittan går.

Ser du att ni har misslyckats?

– Jag kan inte se det. Vi har befunnit oss mitt i en pandemi och gjort precis allt vad vi kan för att ta hand om våra brukare 24 timmar per dag. Ser man i efterhand är det säkert något där vi kunde ha gjort något annorlunda, men vi har haft en fantastisk personal och de har följt riktlinjerna. De har ändrats hela tiden.

Vad är din förklaring till att Hultsfred sticker ut?

– Jag kan inte säga vad vi gjort annorlunda jämfört med de andra kommunerna, utan det handlar om hur mycket spridning man får i samhället. Vi har haft en hög samhällsspridning och andra kommuner har det nu. Effekten har inte alla kommuner sett än. Vi har haft en hög samhällsspridning sedan i oktober, säger Sillén och fortsätter:

– Vi satte väldigt mycket riktlinjer och beslutade snabbt om besöksförbud och har följt alla riktlinjer från regionen och Folkhälsomyndigheten. Vi var förberedda när det kom till oss och har inte haft brist på skyddsutrustning. Ändå har vi haft mycket spridning. 

Vad säger det om sjukdomen, tycker du?

– Det säger att den är svår. När vi gör provtagningar så är det en hel del som haft det utan att ha symptom. Det är en svårighetsgrad i det att inte veta och det är inte så lätt att skydda sig.

Anser du att restriktionerna som kommit från regeringen varit tillräckliga?

– Ingen visste hur man skulle göra och det kommer hela tiden nya riktlinjer. Vi har fått vara på tå hela tiden och har varit glada om riktlinjerna hållit i en vecka. Ingen har haft facit.

 "Tror att det är tillfälligheter"

Sillén hoppas att Hultsfred har gått igenom sin värsta fas.

– Jag väntar mig att det lugnar ned sig och jag hoppas det. Vi har läget under kontroll och nu börjar vi vaccinera våra medarbetare, förhoppningsvis kommer det lugna ned sig.

Har ni haft spridning på alla era särskilda boenden?

– Nej. Jag tror att det är tillfälligheter och det handlar om samhällsspridningen. Våra brukare och medarbetare är kommuninvånare.

Har ni haft smittspridning mellan brukare?

– Det är jättesvårt att svara på, vi kan inte se hur det har gått. Smittspårning är ett annat pussel som innebär att de som utsatts för smitta ska provtas. Smittspridningen kan börja på en annan ort och följer med någon hit. Vi ser inte hela pusslet, vi provtar bara de som finns i våra organisationer och jag tycker vi haft ett fantastiskt samarbete under ganska tuffa perioder.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt