Annons:

Planerad gallring i Hultsfred skapar oro: ”Skogens karaktär får inte påverkas”

Hultsfreds Orienteringsklubb och boende på Slätten i Hultsfred känner oro för den planerade gallringen i området vid Knektagården. Foto: Pixabay/Genrebild

Planerad gallring i Hultsfred skapar oro: ”Skogens karaktär får inte påverkas”

Den planerade skogsgallringen i området vid Knektagården väcker oro.
”Den förestående gallringen inger stor oro för mängden skog som avverkas, skogsmaskinernas förödande påverkan på stigar och vägar samt kvarlämnade avverkningsrester”, skriver Gunilla Sävenstrand och Mats Stenström i en skrivelse till Hultsfreds kommun. 

Annons:

För en tid sedan rapporterade Dagens Hultsfred om att Hultsfreds kommun hade sålt skog till Lagergrens Trävaru för en gallring av skogen i området vid Knektagården. Gallring innebär att man avverkar vissa träd i ett bestånd men låter majoriteten stå kvar.

Denna planerade gallring får Hultsfreds Orienteringsklubb och boende i närområdet att känna oro och framföra önskemålet om att gallringen ska skjutas på framtiden. 

”Som Tomas Söreling säger så vill de boende i området bli informerade. Man vill nog inte bara bli informerade utan även få möjlighet att påverka gallringens utförande. Gallringen bör därför ställas in tills detta har genomförts”, skriver Gunilla Sävenstrand och Mats Stenström och hänvisar till Dagens Hultsfreds artikel där Tomas Söreling (S) betonade vikten av att informera de som bor i det berörda området. 

"Inga skogsmaskiner på stigarna"

Sävenstrand och Stenström skriver att gallringen inger stor oro för mängden skog som avverkas, skogsmaskinernas svåra påverkan på stigar och vägar samt kvarlämnande avverkningsrester. 

”Skälet till denna oro är den gallring som gjordes för några år sedan i skogen kring elljusspåret vid Hultsfreds vattentorn. Då avverkades en större mängd skog än avtalat och skogsmaskinerna körde sönder spåren. För att inte riskera ett minskat användande av området är det därför önskvärt att avverkningen sker på ett så varsamt sätt som möjligt. Skogens karaktär får inte påverkas och stigar inte förstöras. Inga skogsmaskiner på stigarna och de mindre vägarna”, skriver Gunilla Sävenstrand och Mats Stenström. 

Det aktuella skogsområdet klassas som tätortsnära och bostadsnära natur med tanke på att det gränsar till Silverslättens bostadsområde. 

”Det är lättillgängligt och genomkorsas av ett stort antal mycket bra och lättframkomliga stigar. Till skillnad från Hultsfreds elljusspår är området plant. Det har dagligen många besökare som promenerar, med eller utan hund, springer eller bara vistas där för att må bra. De flesta tar sig dit utan att behöva använda bil eller annat fortskaffningsmedel”. 

Svårt att hitta lätttillgänglig skog

Hultsfreds OK är oroade över den planerade gallringen och anser att den tätortsnära skogen krymper för varje år.

”Våra ledare har svårt att hitta lättillgänglig skog för barn-och ungdomsträningen.  Några exempel är att all skog runt korta elljusspåret avverkats, stor avverkning kring det långa elljusspåret, skogen vid Herrstorpet har nästan försvunnit och senaste exemplet är bygget av den nya förskolan och avverkning i skogen intill bostadsområdet Ekeberg. Slätten har blivit allt viktigare när skogen krympt runt Hagadal.

Det senaste året har klubbens kartritare lagt ned åtskilliga timmar på att revidera kartan över Hultsfreds tätort och varje timme kostar pengar för HOK, enligt Sävenstrand.

”Den nya kartan används även vid så kallade Veterantävlingar och senast i somras arrangerades Naturpasset foto- och cykelorientering på den”. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt