Annons:

Därför fick Hultsfredsbutiken stryka på foten:

Family House i Hultsfred läggs ner trots att ägaren Jan Karlsson säger att butiken har gått rätt bra i coronatider. Problemet är att butikerna ligger i olika bolag och de olika bolagen har haft olika förutsättningar. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Därför fick Hultsfredsbutiken stryka på foten: "Gått bäst av butikerna som läggs ner"

Family House i Hultsfred är en av sju butiker som har försatts i konkurs till följd av effekterna av coronapandemin.
– Bolagskedjan ligger i många olika bolag och det finns olika förutsättningar i olika bolag, säger ägaren Jan Karlsson.

Annons:

Family House i Alvesta, Skurup, Markaryd, Osby, Eksjö, Hultsfred och Åtvidaberg har försatts i konkurs och ett 20-tal anställda berörs av konkursen. 

"Kedjan ligger i olika bolag"

Nu väntar utförsäljning i de sju butikerna och Hultsfredsbutiken hålls stängd i väntan på att utförsäljningen drar igång. 

– Det är nu upp till konkursförvaltaren (Eric Gabrielsson) att bestämma hur vi ska hantera saker. Det ligger inte i mina händer längre, säger Jan Karlsson, ägare till de sju konkurssatta butikerna. 

Coronapandemin är en bidragande orsak till att sju butiker försätts i konkurs men det står också klart att flera butiker kommer finnas kvar. Ägaren Jan Karlsson förklarar varför i en intervju med Dagens Hultsfred.

– Kedjan ligger i många olika bolag och det finns olika förutsättningar i olika bolag. Många av bolagen har klarat sig väldigt bra och det har varit ganska så olika mellan olika orter för hur butikerna har klarat sig. Om man tittar på försäljningen av festkläder så var det något som försvann helt under pandemin när alla tillställningar och festligheter ställdes in. Behovet av nya kläder har inte funnits i samma utsträckning, säger Jan Karlsson. 

"Gått bäst av butikerna som läggs ner"

Family House har haft sin butik på Bryggerigatan i Hultsfred sedan 2008 och nu är slutet nära. 

Är det extra tungt att stänga butiken i Hultsfred?

– Det har varit en bra tid och vi har haft en bra relation till Hultsfred totalt sett. Det är något som har passat oss väldigt bra. 

Varför försätts just Hultsfredsbutiken i konkurs?

– Butikerna ligger i olika bolag och de olika bolagen har haft olika förutsättningar att klara av den här krisen. Butikerna som läggs ner har varit uppdelade på flera olika bolag. 

Hur har situationen sett ut i Hultsfredsbutiken under pandemin?

– Den har inte varit så illa. Hultsfredsbutiken har i våra ögon varit väldigt bra. Vi har naturligtvis tappat försäljning på grund av det minskade behovet. Jag vill påstå att det tuffaste beslutet var att stänga Hultsfred. 

Det har inte funnits några tankar på att behålla den?

– Jag tror att Hultsfredsbutiken har gått bäst av de sju butikerna som läggs ner även om alla har plågats av pandemin. Jag vet inte exakta siffror på vad varje butik har tappat gentemot varandra men Hultsfred har alltid varit en bra butik. Det är en stor förlust att tappa Hultsfred. 

Har Hultsfredsbutiken gått bättre än butiker som lever vidare?

– Det är lite svårt att säga. För alla har lite olika förutsättningar med tanke på att de ligger i butiker i olika bolag. Bolagen har levt länge och det har hänt olika saker. Vi har byggt om och flyttat. Det läggs kanske på tunga avskrivningar för vad man har gjort tidigare. Det är bolaget totalt sett som går i konkurs, inte enbart butikerna. Tyvärr åker Hultsfredsbutiken med. 

Kan butiken räddas?

Karlsson berättar att det är tre bolag (Family No:1 House AB med systerbolaget Family No:7 House AB och ES Småland AB) som går i konkurs. 

– Totalt sett finns det ytterligare sex bolag som driver olika konstellationer av Family House-butiker. Det är en del av kedjebutikerna som går i konkurs men kedjan finns kvar. Både jag och franchisetagare äger butiker. 

Tror du att Hultsfredsbutiken kan räddas på något sätt?

– Ja, absolut. Just nu ligger det inte i mina händer, men jag anser att allt är möjligt i framtiden. Det är konkursförvaltarens uppgift att jobba vidare med det. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt