Annons:

KRISDRAGET: DISKUTERAR EXTRA RESTRIKTIONER

Lisa Labbé Sandelin och Johan Rosenqvist är oroliga över situationen i länet. Foto: Anders Blank

KRISDRAGET: DISKUTERAR EXTRA RESTRIKTIONER

Smittspridningen i Kalmar län skenar och det var en ovanligt allvarsam stämning på gårdagens pressträff. Regionen har nu utökat smittspårningsteamet med hela tio personer – och det kan bli aktuellt med lokala restriktioner i länet.
– Det är viktigt att inse att smittläget är allvarligt, inte minst med tanke på den brittiska varianten, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i regionen.

Annons:

Senaste dagarna har smittspridningen i länet tagit ytterligare fart och enligt Lisa Labbé Sandelin är man nu uppe på rekordnivåer.

– Antalet fall har ökat successivt vecka från vecka sedan vecka sju och det rör på sig i princip i alla kommuner i länet. Smittan ökade mest i Kalmar förra veckan och vi har en hög aktivitet. Senaste dygnen har det ökat markant och vi är på väg mot all time high. Vi får fler påringningar om utbrott i företag, verksamheter och skolor. Jag är bekymrad över läget.

"Kan utgå från att man har den brittiska"

Av fallen i Kalmar län är hela 80-90 procent den mer aggressiva brittiska varianten.

– Den dominerar och blir man smittad kan man utgå från att man har den brittiska. Den är mer smittsam och det blir ett mer dramatiskt förlopp när det gäller smittspridningen. Det går snabbt och många blir smittade. För att möta det förstärker vi smittspårningen.

Region Kalmar rekommenderar även att personer utan symtom som varit i kontakt med en bekräftat smittad testar sig. Mer om den nya riktlinjen kan du läsa här.

– Alla nära kontakter som har symtom ska omedelbart isolera sig och testa sig. Alla nära kontakter utan symtom ska testa sig så fort man får besked att man utsatts för smitta. Är det negativt ska man göra ett nytt dag fem efter kontakten med den smittade. Alla nära kontakter som kan ska arbeta hemifrån under 14 dagar och under den här perioden ska man undvika att träffa andra utanför hushållen.

Kan bli aktuellt med skärpta restriktioner

Smittspårningsenheten utökas med tio personer. Region Kalmar har också öppnat testningsstationer i Kalmar, Västervik och Hultsfred för att möta ökningen. Labbé Sandelin har också tagit initiativ till en dialog med Folkhälsomyndigheten för att undersöka om regionala restriktioner kan införas i länet.

– Utifrån hur det har ökat de sista dagarna kommer jag ha en ny dialog med Folkhälsomyndigheten kring om det är något ytterligare vi kan göra regionalt här.

Vad kan det handla om för skärpning?

– Det finns olika saker vi diskuterar, men jag går inte in på det i detalj.

Men du för en diskussion med FHM om att skärpa restriktionerna i länet?

– Ja, det är naturligt i det här läget.

 "Vänder inte nedåt imorgon"

När den tredje vågen kan vända nedåt är förstås oklart.

– FHM har gjort scenarier och det här kommer pågå ett antal veckor framöver. Det vänder inte nedåt imorgon. Vi har en hög aktivitet och ökad smittspridning här, jag hoppas folk blir ännu bättre att följa rekommendationer och att vi kan bromsa det.

Vad kan ni göra för att öka följsamheten?

– Vi kan informera om att det är nya förutsättningar i den tredje vågen. Det är en mer smittsam variant och det är nya förutsättningar hela tiden. Det är viktigt att förmedla det.

Är det ett misslyckande att samhället inte tycks förhindra den tredje vågen heller?

– Jag tycker inte att man kan tala om ett misslyckande. Vi står inför en fiende som är oförutsägbar och osynlig och flera vågor som svept över hela världen. För mig är det ointressant att leta syndabockar, det handlar hela tiden om att tänka om och vara beredd att förändra våra strategier. Omgivningen är så föränderlig just nu, säger Johan Rosenqvist, sjukvårdsdirektör på Region Kalmar.  

Vill du se kraftfullare restriktioner?

– Min bild är att vi måste få en ökad följsamhet, det är det absolut viktigaste. De som finns är väl avvägda och jag blir oroad när jag ser tendenser till att lätta på det. Det är inte rätt sak att göra just nu, vi måste hålla ännu hårdare i det. Ytterligare restriktioner är inte mitt kompetensfält att uttala mig om.

I dag blir det tillåtet för muséer att ta emot uppemot 500 besökare. Är det rätt i det här läget?

– Jag har svårt att bedöma det, det måste andra göra, det är det vi har FHM till och det finns inga lätta svar.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt