Annons:

  • Prolympiaelevernas uppskattade insats för naturen ger bidrag till resa

    Prolympias sjundeklassare hjälpte nyligen naturen på traven genom fagning av Högarps ängar. Foto: Privat

  • Prolympiaelevernas uppskattade insats för naturen ger bidrag till resa
  • Prolympiaelevernas uppskattade insats för naturen ger bidrag till resa

Prolympiaelevernas uppskattade insats för naturen ger bidrag till resa

Prolympias sjundeklassare har ännu en gång städat naturen genom fagning av Högarps ängar. De intjänade pengarna går till elevernas framtida resa till Polen genom projektet ”Freedom in the spirit of Peace and Equality”. 

Annons:

Högarps natur- och kulturreservat, ett av Smålands tre kulturreservat, fick tidigare i veckan ett sedvanligt besök av Prolympias sjundeklassare, som hjälper naturen på traven genom fagning. Prolympia har i många års tid haft ett inarbetat samarbete med markägaren Carl Samuelsson. Fagning innebär att man på våren, strax efter det tjälen gått ut jorden, räfsar undan fjolårsgräs, löv och nedfallna kvistar på ängar och åkrar. 

Gjorde insats för naturen

I år fick eleverna räfsa löv och grusgången samt plocka ris. Eleverna fick information om upplägget och vad ett kulturreservat är innan de delades in i grupper och satte igång med olika arbetsuppgifter. 

– Denna dag gav eleverna möjlighet att umgås tillsammans och göra något gruppstärkande utanför klassrummet, vilket har varit uppskattat. Eleverna var glada och arbetsvilliga, säger kurator Karin Månsson, som också deltog under elevernas fagning.

Eleverna ska använda de intjänade pengarna för att besöka samarbetsskolan i Rumia i nordvästra Polen. De båda skolorna har haft ett nära samarbete sedan 2011 i samband med att eleverna läser om andra världskriget i årskurs åtta. Det senaste årets resa ställdes in på grund av coronapandemin.

– Tanken är att återinföra traditionen med elevutbytet så snart det är möjligt mot bakgrund av rådande situation, säger Karin Månsson.

"Viktig del i värdegrundsarbetet"

Utgångspunkten i projektet "Freedom" är att Barnkonventionens olika artiklar integreras kontinuerligt i olika arbetsområden innan och under utbytesresorna. Syftet med samarbetet är att förbygga all form av kränkande behandling där man belyser ”allas lika värde” samt förmedlar och förankrar respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på.

Genom projektet uttrycker de svenska och polska eleverna gemensamt sitt budskap om fred och frihet där ungdomar med skilda religiösa bakgrunder möts i interkulturella dialoger om solidaritet, allas lika värde, medmänsklighet och tolerans. Skolans motto är att kunskap utvecklas där perspektiv möts och ju fler perspektiv och infallsvinklar desto bättre.

Karin Månsson, samordnare av projektet, håller i planeringen och kontakten med skolan i Polen.

– Projektet är en viktig del i vårt värdegrundsarbete när det gäller att främja allas lika värde och internationell förståelse. Det är inte bara själva resan som är viktig utan också vägen dit.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt