Annons:

Skolans rörelsesatsning har fallit väl ut – har mycket på gång

Prolympia i Virserum startade upp ett rörelseteam på skolan för ett år sedan och satsningen har fallit väl ut. Rörelseteamet skapar rörelse som en naturlig del i vardagen. Foto: Privat

Skolans rörelsesatsning har fallit väl ut – har mycket på gång

Prolympia i Virserum startade upp ett rörelseteam under vårterminen 2021 och jobbar med rastaktiviteter i syfte att öka rörelseglädjen bland eleverna. 
– Forskning visar att rörelse har en positiv inverkan på kunskapsresultaten, säger Karin Månsson, skolkurator på Prolympia. 

Annons:

Prolympias rörelsesatsning implementerades under detta läsår och teamet består av idrottslärare, kurator, rektorer och rörelsecoacher.

Kuratorn Karin Månsson och rörelsecoacherna Jonathan Sahlström och Emma Svensson informerade nyligen om sitt arbete med att anordna rastaktiviteter på fasta tidpunkter varje vecka, tipsa om ”brain breaks” som kan användas av pedagogerna i undervisningen och arrangera olika event- 

– För att lyfta fysisk aktivet och rörelse är det lättare att nå ut om vi har ett team bakom och att vi implementerar rörelse i klassrummen och inte bara på idrottslektionerna och rasterna, säger Karin Månsson. 

Aktivitetsutmaning varannan vecka

Skolans senaste satsning är att de har blivit en certifierad Generation Pep-skola som arbetar för barn och ungas hälsa. 

– Kronprinsparet är initiativtagare till Generation Pep. Vi håller på att titta över vårt eget nuläge och det är två områden som man kollar på. Det är fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor. Enligt läroplanen för grundskolan ska skolan sträva efter att erbjuda alla elever daglig fysisk aktivitet inom ramen för hela skoldagen och som en del i Skolinspektionens tillsyn ingår näringsrika måltider. Man kan säga att Generation Pep är som ett stöd i vårt kvalitetsarbete på skolan, säger Karin Månsson.

Emma Svensson, Jonathan Sahlström och Carin Närklin Andersson är Prolympias rörelsecoacher och jobbar med aktiviteter i syfte att öka rörelseglädjen hos skoleleverna.

Jonathan har sedan starten av vårterminen anordnat rastaktiviteter tre dagar i veckan vid flera tillfällen under de dagarna, vilket har varit väldigt uppskattat av eleverna. 

– Varannan vecka erbjuder skolan en ny aktivitetsutmaning som kallas månadens utmaning. Det kan vara att trixa fotboll så många gånger som möjligt eller att hoppa hopprep, säger Jonathan Sahlström. 

Fritidssatsningen har utökats och erbjuds idag till alla elever på fritidshemmet en gång i veckan. 

– För den yngsta avdelningen, förskoleklass och årskurs ett, är fokus på rörelseglädje och för årskurs 2 och uppåt är det fokus på friluftsliv och idrott, säger Emma Svensson.

Deltar i flera rörelseaktiviteter

Prolympiakommer vara med i hopprepsskoj och Run the Way i maj. Pidde P kommer och uppträder på skolan den 4 maj. Det är inte bara rörelsesatsning för skolans elever.

– För att föregå med gott exempel och röra på sig anordnar skolan, Prolympialoppet, för personalen vid ett tillfälle under maj månad. Loppet är fem kilometer och det går att välja att springa eller gå, säger Karin Månsson. 

Prolympia är en idrottsskola och rörelse ligger i deras arbete, enligt Karin Månsson. 

– All forskning visar på vad rörelse gör för ungdomar och att ungdomar rör på sig för lite som det är i dag. Kan vi hjälpa till i skolan och få in mer rörelse för eleverna som rör på sig för lite så är det superbra. Vi ser att rörelse hjälper till att få bättre skolresultat och det är många studier som har gjorts och visar att det gör skillnad i skolan rent kunskapsmässigt. Det blir win-win för alla, säger Emma Svensson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt