Annons:

  • Efter avklarad utbildning – Carin satsar på aktivitetsbana i Virserum

    Carin Närklin Anderssons aktivitetsbana vid Prolympia har kommit på plats. Foto: Privat

  • Efter avklarad utbildning – Carin satsar på aktivitetsbana i Virserum
  • Efter avklarad utbildning – Carin satsar på aktivitetsbana i Virserum

Efter avklarad utbildning – Carin satsar på aktivitetsbana i Virserum

Carin Närklin Andersson har utbildat sig till rörelsecoach på Prolympia. Nyligen har hennes aktivitetsbana kommit på plats i nära anslutning till skolan i Virserum. 
– Jag vill jobba med fysisk aktivitet och aktivera yngre och äldre, säger Carin Närklin Andersson, lärare på Prolympia. 

Annons:

Prolympia har skapat en aktivitetsbana i närheten av skolan och sporthallen i Virserum. Carin Närklin Andersson, som har utbildat sig till rörelsecoach och ligger bakom rörelsesatsningen, berättar att banan erbjuder massa fysisk aktivitet, kunskap och tankeord kring vikten av att röra på sig. 

– Det är en aktivitetsbana med sex uppsatta stationer med rörelser, faktatexter, kunskapsinformation och olika uppdrag. Vi börjar med sex stationer för att se hur det funkar, säger Carin Närklin Andersson.

Nyutbildad rörelsecoach

Under hösten gick Carin Närklin Andersson en kortare högskoleutbildning för att utbilda sig till rörelsecoach. Smålandsidrotten och Linneuniversitetet ligger bakom utbildningen som har fokus på att betona vikten av fysisk aktivitet. 

– Jag har utbildat mig till rörelsecoach för att jobba mer med fysisk aktivitet och öka den på min skola. Under utbildningen har jag fått information om hur man ökar fysisk aktivitet på ett roligt sätt och får mer rörelseglädje under en skoldag, säger Carin Närklin Andersson. 

"Brinner för idrott och motion"

Hon berättar att idrott och hälsa betyder mycket och att utbildningen har gett henne en bra push framåt. 

– Jag brinner för idrott, motion och hälsa. Jag fick en push genom utbildningen. Deltagarna var likadana som mig med samma intresse så vi delgav varandra mycket tips och idéer och fick bra föreläsningar, säger Närklin Andersson. 

Aktivitetsbanan sattes upp för två veckor sedan och har mottagits väl trots att alla stationskontroller revs omkull under första veckan. 

– Tanken är att alla elever – från förskoleklass till årskurs 9 samt mentorer – ska använda banan så den är anpassad för alla elever. Just nu består alla stationer av faktainformation om fysisk aktivitet och kroppen samt olika övningar som man kan utföra. Vill man ha avancerad fysisk aktivitet så finns det QR–koder med nivåanpassade aktiviteter för yngre och äldre. Jag vill att alla som bor i Virserum ska använda den. Det vore kul om gamla som unga kan nyttja den. Mitt uppdrag är att alla elever i olika åldrar kan använda den och lära sig något på promenaden, säger Närklin Andersson.

"Den ska vara föränderlig"

Under de kommande veckorna ska elever och mentorer nyttja aktivitetsbanan innan en utvärdering väntar. 

– Jag vill att den ska vara föränderlig och att man ska kunna förändra den med nya uppdrag så det inte alltid är samma skyltar. Jag pushar mina kollegor till att tänka till för hur eleverna vill ha det så både lärare och elever blir delaktiga i projektet. Stationerna kommer bytas ut med jämna mellanrum. 

Vad har du fått för reaktioner så här i början?

– Jag har fått mycket positiv respons så det är jätteroligt. Jag vill jobba i bredd och göra banan intressant för alla. Hur kan vi utforma den tillsammans samtidigt som människor på orten kan använda den, framför allt så här i coronatider. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt