Annons:

  • LOKALT FÖRETAG FÖRVÄRVAR BRITTISKT FÖRETAG

    Peter Nilsson är vd och koncernchef för Bergs Timber. Foto: Arkivbild

  • LOKALT FÖRETAG FÖRVÄRVAR BRITTISKT FÖRETAG

    Bergs Timber.

  • LOKALT FÖRETAG FÖRVÄRVAR BRITTISKT FÖRETAG

    Foto: Pressbild

LOKALT FÖRETAG FÖRVÄRVAR BRITTISKT FÖRETAG

Det lokala storföretaget Bergs Timber, med huvudkontor i Vimmerby, fortsätter växa. Nu förvärvar man det brittiska fönster- och dörrföretaget Performance Timber Products Group. Det berättar man i ett pressmeddelande. 

Annons:

Det brittiska bolaget tillverkar, marknadsför och säljer kundspecifika fönster och dörrar i premiumsegment och omsatte under 2020 cirka 22 miljoner pund, vilket motsvarar drygt 260 miljoner svenska kronor. 

"Genom förvärvet får Bergs tillgång till ett antal starka varumärken, ett stort kunnande inom marknad och logistik samt en välrenommerad producent av högkvalitativa fönster och dörrar i trä. Affären befäster Bergs position i Storbritannien och skapar förutsättningar för ytterligare expansion inom produktområdet Joinery", skriver Bergs Timber i ett pressmeddelande. 

Blir dotterbolag

Performance Timber Products Group är en av Storbritanniens ledande aktörer inom fönster och dörrar i trä. Jämte den egna tillverkningen omfattar verksamheten också försäljning av specialtillverkade fönster och dörrar åt främst unika renoveringsprojekt samt detaljförsäljning genom ett välutvecklat nätverk av 43 showrooms i Storbritannien. 

Bergs Timber kommer äga 100 procent av bolaget. De nuvarande befattningshavarna kommer att kvarstå och fortsätta driva verksamheten som ett helägt dotterbolag till Bergs. 

"En betydande andel av PTPG:s produkter har sedan många år levererats av Bergs dotterbolag Byko-Lat i Lettland. Detta samarbete kommer nu att utvecklas ytterligare, i ett upplägg där lokal marknadsnärvaro och kunskap om kundbehov på den brittiska marknaden kombineras med effektiv tillverkning av högkvalitativa fönster och dörrar. Affären skapar möjligheter för Byko-Lat att genomföra planerna på vidare expansion och utveckling av tillverkningen av fönster och dörrar", skriver Bergs. 

"I linje med vår strategi"

Förvärvet förväntas bidra med en omsättning om cirka 250 miljoner kronor per år. Köpeskillingen uppgår till 140 miljoner kronor. 110 av dessa avser aktier och erläggs kontant, meddelar Bergs. 

"Förvärvet finansieras till större del av ett nytt lån inom ramen för befintligt låneavtal med Danske Bank och Svensk Exportkredit. Genom förvärvet ökar Bergs redovisade goodwill och övriga immateriella anläggningstillgångar med preliminärt ca 120 Mkr", skriver Bergs. 

Förvärvet förväntas lämna ett positivt tillskott till resultatet per aktie redan under innevarande år för det börsnoterade bolaget. 

– Förvärvet av PTPG är helt i linje med vår strategi och stärker vårt erbjudande inom produktområdet Joinery.  Vi har haft en lång relation med PTPG och imponerats av deras affärsmodell och marknadskunnande. Vi ser goda möjligheter för tillväxt i Storbritannien men även på andra geografiska marknader, säger Peter Nilsson, vd och koncernchef för Bergs.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt