Annons:

Äldre får möjlighet att välja till rökdetektorlarm: ”Tryggheten kan öka”

Nu får äldre med hemtjänst och trygghetslarm möjlighet att välja till rökdetektorlarm med direktkoppling till larmcentral. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Äldre får möjlighet att välja till rökdetektorlarm: ”Tryggheten kan öka”

De som bor i ordinärt boende med hemtjänsthjälp och trygghetslarm ska få chansen att välja rökdetektor som tillbehörslarm med direktkoppling till larmcentralen. 
– Det är en ny möjlighet som vi är beredda att erbjuda, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C). 

Annons:

Socialnämnden i Hultsfreds kommun hävdar att det finns fördelar för enskilda med trygghetslarm att kunna koppla ett rökdetektorlarm till sitt trygghetslarm efter kontakt med räddningstjänsten och ledningen för vård och omsorg. 

I samband med upphandling av trygghetslarm till ordinärt boende har Hultsfreds kommun möjlighet att upphandla rökdetektorlarm som kopplas till trygghetslarmen. Vid rökutveckling hos den enskilde går larm till larmcentralen som direkt larmar både räddningstjänst och hemtjänst, vilket skulle öka tryggheten och säkerheten för enskilde. 

– Tryggheten kan öka och det mänskliga lidandet minska för den enskilde om ett tidigt larm till räddningstjänsten sker i händelse av brand. Räddningstjänsten får också möjlighet att snabbt börja med livräddning och brandbekämpning, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson. 

Lyckat i Västerviks kommun

Representanter från äldreomsorgen och räddningstjänsten har tittat på hur man har gjort i Västerviks kommun där satsningen har fallit väl ut med positiva erfarenheter. 

– Nu när vi gör upphandlingar av trygghetslarm så är det relativt lätt att lägga till möjligheten att sätta upp en rökdetektor i lägenheten/huset i samarbete med räddningstjänsten. Om det skulle uppstå en brand så går ett direktlarm till räddningstjänsten och hemtjänsten. Direktkopplade larm till räddningstjänsten är ovanligt, men när du blir äldre och inte lika snabbfotad så är det läge att ta med det i avtalet då det är en smidig anslutning och möjlighet. Det blir möjligt för enskilda personer i ordinärt boende att ha det som ett komplement. Det innebär att det kommer en person som sätter upp rökdetektorn på ett lämpligt ställe i huset, säger Per-Inge Pettersson. 

Kostnaden är inte fastställd

I Västerviks kommun uppgår hyran till 5000 kronor per rökdetektor och för Hultsfreds kommuns vidkommande skulle det handla om en kostnad på cirka en kvarts miljon kronor.

Nu får socialförvaltningen i uppdrag att ta fram ett underlag till finansiering, rutin och ansvarsfördelning. 

– Det är alltifrån att man tydliggör att det ska vara en tilläggstjänst som det blir en avgift på. Falsk larm måste utredas, vem tar kostnad för eventuellt falsklarm? Räddningstjänsten debiterar företag om det är falsklarm. Det ska tas fram ett underlag som troligtvis lyfts hela vägen till fullmäktige. Förvaltningen ska ta fram ett underlag och den enskilde har möjlighet att göra ett val. Jag vill inte nämna några exakta summor, säger Per-Inge Pettersson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt