Annons:

Sommarlovssatsning på biblioteken: ”Kul att vi har fått ihop det”

Maria Tunek, Rebecka Didrikson, Anna Lundberg och Hampus Eriksson på Hultsfreds bibliotek bjuder in till häng på bibblan i sommar. Foto: Ossian Mathiasson

Sommarlovssatsning på biblioteken: ”Kul att vi har fått ihop det”

I sommar gör Hultsfreds kommuns två bibliotek en satsning på sommarlovslediga barn mellan sex och tolv år.
Det blir aktiviteter, pyssel och utflykter i både Hultsfred och Virserum.
– Det är kul att vi har fått ihop det och kan erbjuda något till alla barn, säger bibliotekarien Maria Tunek.

Annons:

De har döpt sommarlovssatsningen till ”Häng på bibblan” och det blir på tisdagar i juni och juli i Hultsfred och torsdagar i slutet av juli och i augusti i Virserum.

Hänget handlar inte bara om att läsa böcker utan barnen ska vara aktiva och delaktiga vid träffarna med att pyssla och ha roligt. 

– Vi ska vara på bibblan och göra grejer som är kopplade till läsning, det är vår grundbult. Vi ska jobba läsfrämjande, säger Maria Tunek. 

Åker på utflykt till Vimmerby

De drar igång med en aktivitet under första veckan på barnens sommarlov när Jonna Björnstjerna, som har skrivit och illustrerat mängder av böcker, kommer till Hultsfreds bibliotek och ger tips på hur man ska teckna och skriva. 

– Många av barnen kommer känna igen hennes sätt att teckna, hon har illustrerat väldigt många böcker. Hon ger barnen olika övningar där de får rita och skriva ihop en berättelse, säger Maria Tunek. 

Veckan därpå blir det en utflykt till Astrid Lindgrens Näs där de ska titta på utställningen ”Ingen liten lort”, som handlar om att göra sin röst hörd, och prata om Vimmerbyförfattarens böcker. 

"Sociala medier gör att tiden krymper"

Så rullar det på under hela sommarlovet. I Hultsfred blir det sammanlagt sex aktiviteter och I Virserum fyra. 

– Vi kommer ge barnen tips om böcker medan de sitter och gör dessa saker. När de är här med skolan blir det ofta korta samtal, de kommer hit en gång i vecka med skolan och nu blir det mer fritt och lustläsning. Det är bra för oss att prata med dem om vad de gillar för böcker, säger hon. 

Hur ser intresset ut för att läsa böcker bland barn och ungdomar?

– De yngre som går på lågstadiet tycker nog att det är spännande men ju äldre man blir desto mer ointressant blir det, enligt dem. Vissa tycker att det är jätteroligt att komma hit, andra inte, säger Rebecka Didrikson på Hultsfreds bibliotek. 

Maria Tunek har jobbat på bibliotek i över 20 år och märker att det finns så mycket annat som upptar befolkningens tid och uppmärksamhet. 

– Det är en högre tröskel för att börja läsa en bok, det är så lätt att bara kolla telefonen en gång till. Plötsligt har en halvtimme gått och då tänker man att man ska läsa nästa dag i stället. Sociala medier gör att tiden krymper för andra saker. 

Börjar med sommarboken igen

De är ändå nöjda med programmet och hoppas att konceptet går hem och att barnen hittar ner till biblioteket under de sköna och lediga sommardagarna.

– Det är kul att vi har fått ihop det och kan erbjuda något till alla barn. Nu gäller det bara att se till att alla får reda på att aktiviteterna finns. Det som är bra är att det är gratis och aktiviteterna hålls på eftermiddagen, då kan man ha sovmorgon.

I år har man dessutom börjat med sommarboken igen. Det vänder sig till barn mellan sex och tolv år som ska läsa eller lyssna på böcker i sommar och får då en bok av biblioteket i samband med sommarboksfesten i slutet av augusti. 

– Genom att vi håller i dessa aktiviteter så kommer fler barn delta i sommarboken. Det blir en rolig grej, säger Tunek. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt