Annons:

Bibliotek öppnar upp för bokade besök inom kort – så ser upplägget ut

Hultsfreds och Virserums bibliotek öppnar från och med nästa måndag upp för bokade besök. Besökarna får därmed hela biblioteket för sig själv i en timmes tid. Foto: Simon Henriksson

Bibliotek öppnar upp för bokade besök inom kort – så ser upplägget ut

På måndag öppnar Hultsfreds kommuns bibliotek igen genom att ta emot förbokade besök i begränsad omfattning. 
– Det känns jättebra med tanke på att det finns en stor efterfrågan hos våra låntagare, säger nya bibliotekschefen Lisa Johansson Schouenke.

Annons:

Biblioteken i Hultsfred och Virserum har i flera månaders tid varit stängda som mötesplatser och erbjudit alternativ utlåning, hämtning och lämning av böcker. 

Hultsfreds kommun skriver på sin hemsida att biblioteken kommer vara fortsatt stängda för spontanbesök men en förändring är på gång. 

Bokade besök från och med måndag

Från och med nästa måndag finns möjligheten att boka ett besök på biblioteken. Maximalt åtta personer i 30–60 minuter. 

– Vi känner att vi har ett hittat ett koncept som ska vara tryggt för de som besöker oss och för oss arbetar på biblioteken. Det är något som vi har diskuterat sedan jag började och vi fick idén från ett annat bibliotek som har jobbat på samma koncept, säger bibliotekschefen Lisa Johansson Schouenke.

Hon berättar att det finns en stor efterfrågan bland låntagarna som har lyft frågan vid flera tillfällen. 

– Det är folk som ringer, och även de som knackar på och lånar vid dörren undrar när vi ska öppna. Det är allt fler som blir vaccinerade och det finns bra restriktioner att förhålla sig till.
Det är så pass många verksamheter som är öppna i dag så man tycker att det är konstigt att vi har fortsatt hålla dörren stängd, säger Lisa Johansson Schouenke.

Ett sällskap i taget

Biblioteken kommer som sagt erbjuda bokade tider från och med måndag och bibliotekschefen tycker att upplägget är bra. 

– Vi kallar det ”boka ditt bibliotek”. Det innebär att man som privatperson kan boka upp till en timme i Hultsfred och en halvtimme i Virserum. Man kan komma själv och ha hela biblioteket för sig själv eller så tar man med sig några personer. Det blir ett sällskap i taget och det får vara max åtta personer i varje sällskap. Även om det bara är en person som har bokat så tar vi inte in ett annat sällskap. Det blir en halvtimme i Virserum, då vi bara har en in- och utgång. Det ska inte bli några krockar i dörren med nästa sällskap som ska in.

Hur bokar man sitt besök?

– Man ringer eller mejlar en bokningsförfrågan.

När tror du att ni kan ta nästa steg med att släppa in fler besökare?

– Det vill jag inte uttala mig om. Utifrån rådande situation så känner vi att vi har hittat ett bra och tryggt sätt att öppna upp verksamheten. Nästa steg är att öppna upp med ett maxantal, men när det sker är oklart. Vi börjar så här och vi får se hur väl det faller ut mot låntagare samtidigt som personalen ska känna sig trygg.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt