Annons:

  • Hans besviken över beskedet från regeringen:

    Hans Sandin är vd på HS Powdercoating. Foto: Simon Henriksson

  • Hans besviken över beskedet från regeringen:

    Här samtalar han med tidigare energiministern Khashayar Farmanbar. Han är lika besviken på den sittande regeringen som han är på den tidigare.

Hans besviken över beskedet från regeringen: "Det är fruktansvärt"

I sensomras hade företagaren Hans Sandin besök av dåvarande energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar. Nu är han besviken över beskedet från regeringen kring elstödet.
– Jag är inte förvånad. Det har känts osäkert hela tiden, säger han.

Annons:

I slutet av augusti fick HS Powdercoating, som ligger i elområde fyra, besök av energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S). 

– Det är alltid trevligt att få ministerbesök. Det är valtider nu, så då är det nog enklare att visa upp sig, sa vd:n Hans Sandin om vad han tänkte om att få besök från en minister.

Nu kan inte Socialdemokraterna beskyllas för att den nya regeringen inte har elstödet till företagen på plats, men självklart var nuvarande energi- och näringsminister Ebba Buschs besked i torsdags tungt för honom. KD-ledaren meddelade då att förslaget om elstöd till företag bryter mot EU:s statsstödsregler.

När och hur kompensationspengarna kan komma till företagen är mycket osäkert.

– Jag är inte förvånad. Det har känts som att det varit osäkert hela tiden och det kom alldeles för sent oavsett. Nu ska det byggas om och jag förstår inte riktigt hur de ska få ihop det, säger Hans Sandin, som driver HS Powdercoating i Målilla.

"Allt går till eräkningarna"

Vd:n säger att han försökt läsa på om vad stödet nu kan innebära.

– Det verkar som att de blandar in omsättning när det gäller elintensiva företag. Det tycker jag är väldigt märkligt. Vi omsätter ganska lite men har en väldigt hög energikostnad. Jag hoppas att det här inte ska slå alldeles snett. Det är lite dåligt av våra politiker att inte ta reda på fakta först. "Är det här genomförbart eller inte?", det är fruktansvärt egentligen.

Hur påverkar det här er?

– Vi försöker hålla huvudet över vattenytan hela tiden. Vi vet inte alls hur det går. Vi har omsatt lite mer pengar i år, men allt det går till elräkningarna. De började ju stiga redan i oktober-november förra året och nu vet vi inte alls hur det blir. Det återstår att se vad som blir kvar av löftena.

"Besvikelse över alla löften"

Hans Sandin är kritisk till regeringens uteblivna löften från valrörelsen.

– Det är en stor besvikelse över vad regeringen har sagt och hur det sedan har blivit. Det finns en besvikelse över alla löften och att de inte står upp för det. Sedan förstår jag att det är ett svårt ekonomiskt läge, men det skulle man varit lite mer ödmjuka inför.

Även den tidigare regeringen får sig en känga.

– Jag kände efter att energiministern varit på besök att det inte fanns någon substans i det han sa. Just det här elstödet har det nog ingen större betydelse vilken regering vi hade haft.

Är du orolig för framtiden?

– Jag hoppas innerligt, om det inte blir värre, att vi ska överleva. Vi har fått in många nya kunder, men sker det inget med elpriserna så jobbar man för noll och ingenting. Jag vill ju kunna investera och bygga företaget.

Vad har ni behövt vidta för åtgärder?

– Vi stänger av ugnarna vissa dagar för att hålla nere energikostnaderna. Vi tittar på elpriset dagen innan och tar beslut att stänga ned om det är för högt. Då får personalen ägna sig åt saker som inte är lika energikrävande, men det blir ett pysslande. Det blir knas allting när man behöver tänka om bara på grund av elpriset. Det gör också att kunderna inte får sina grejer i tid.

Fotnot: Efter att den här intervjun gjordes stod det klart att regeringen erbjuder företag anstånd på skatteinbetalningar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt