Annons:

Lokala företagaren firar jubileum –

I år är det 25 år sedan André Bjälefors gick från anställd till ägare av Dackebygdens Elektronik. Sedan 2017 jobbar även sonen Anton Bjälefors i företaget. Foto: Lotta Madestam

Lokala företagaren firar jubileum – "Har aldrig ångrat mig"

Det är 25 år sedan André Bjälefors tog steget från anställd till ägare av Dackebygdens Elektronik i Virserum. Han har aldrig ångrat att han vågade, även om det varit tuffa tider stundtals.
– Pandemin fick folk att börja handla mer på hemmaplan. Den trenden har hållit i sig, säger han.

Annons:

25 år är väl värt att fira tycker André Bjälefors som har två anställda, dels sonen Anton som började 2017 och pappa Reidar som sköter bokföringen.

Det var annars Anders Joelson som startade Dackebygdens Elektronik någonstans runt 1977 vill André Bjälefors minnas. Han tog sedan över butiken efter fem år, när Anders Joelson ville avveckla.

– Jag började här som vanlig anställd, i rollen som säljare i november 1993 och skulle sälja faxar som jag knappt kunde någonting om. Sedan var det mobiltelefoner och lite tv som vi höll på med.

Hur skulle du säga att företaget utvecklats de här 25 åren?

– Det har varit många förändringar allteftersom tiden har gått. Av naturliga skäl säljer vi inga faxar längre, säger André Bjälefors och skrattar. Utan det har svängt över helt och håller till data, samtidigt som vi har fortsatt med tv och mobiltelefoner. Man får gå på vad kunden efterfrågar och vad privatpersoner och företag runt omkring behöver hjälp med. Sista tiden har det blivit att vi gått in på installation- och tjänsteförsäljning, där jag gör allting som har med kommunikation att göra. Oavsett om det är till privatpersoner eller företag, tv-bild eller data. Så det är två ben att stå på och numera ingår vi i RingUp-kedjan.

Trenden håller i sig

Sedan Anton kom in som anställd och framför allt sedan pandemin började har butiken gynnats.

– Pandemin var inte så bra för min del när det kom till arbetet ute hos människor, men istället ökade försäljningen i butiken eftersom folk inte fick åka iväg. Då gynnade folk handeln på hemmaplan och sedan de provat och fått upp ögonen för det, har vi fått ett jätteuppsving. Det har hållit i sig, säger André Bjälefors.

Det är förstås en utmaning att stå sig i konkurrensen med näthandeln. Men så här långt tycker han att det gått bra.

– Vi har byggt oss ett namn och det finns inte så många sådana här elektronikbutiker kvar, så kunderna kommer inte bara från Virserum eller ens bara kommunen, utan från Vetlanda, Åseda och Kvillsfors exempelvis. Sedan är ju den största kundkretsen medelålders personer, ungdomarna håller sig mer till näthandeln. Så är det.

Hur känns det nu att fira 25-årsjubileum?

– Det känns bra att jag lyckats att driva ett företag. Jag har ju egentligen ingen utbildning i just företagande, utan det var att jag ville rädda butiken från att läggas ner när Anders stod mellan att antingen stänga butiken eller om någon av oss båda anställda ville ta över. Så jag provade.

”Det är kunderna som avgör”

Det säger han sig aldrig ha ångrat. Även om det varit kämpigt ibland.

– Vi har ju klarat oss igenom lågkonjunkturer och vi är på väg in i en till nu. Jämför vi med några år sedan, så var det högtryck, nu är det lite mindre tryck men det rullar ändå in halvstora jobb hela tiden så vi ser fram emot nästa 25 år. Vill folk ha oss kvar på bygden och de gynnar det som finns hemma, då finns företagen kvar. Det är kunderna som avgör, säger André Bjälefors, som är i planeringsstadiet av själva firandet av jubileet.

– Förutom kampanjer blir det något mer framåt april, där vi kommer bjuda in privatpersoner och företag till ett litet event med mat och andra trevligheter, säger han.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt