Annons:

  • Köttbutiken del i jubilerande företag –

    Robert Litzén driver Dackebygdens Kött ihop med hustrun Lena. "Vi öppnade i samband med att de flesta butiker gick ifrån sina manuella köttdiskar, där individuella önskemål kan tillgodoses. Det gjorde att vi fick en bra start." Foto: Lotta Madestam

  • Köttbutiken del i jubilerande företag –

    Pauli Hansen från Virserum handlar i butiken regelbundet. Den här gången blev det kalvsnitzel, där kalven kommer från Eksjö. "Butiken är värdefull, men jag önskar den kunde ha öppet oftare", säger han. Foto: Lotta Madestam

  • Köttbutiken del i jubilerande företag –

    Robert Litzén tillsammans med Julia Thel som varit anställd i butiken sedan 2007. Foto: Lotta Madestam

Köttbutiken del i jubilerande företag – "Tror invånarna är stolta över butiken"

När Lena och Robert Litzén flyttade från Täby till de småländska skogarna tog de med sig företaget, som firar 30-årsjubileum. Fem år efter flytten växte de med en egen köttbutik i Virserum.
– Dackebygdens Kött omsatte nästan 1,5 miljoner kronor förra året, säger Robert Litzén, som egentligen hade tänkt göra någonting annat efter flytten.

Annons:

Jakten på en lämplig hästgård, på en annan prisnivå än de som fanns i Stockholmstrakten, fick paret att flytta till Skirö, knappa milen utanför Virserum, med sina två barn 2004.

– När vi flyttade ner hit slog tanken mig att jag kanske skulle göra någonting annat. Vi bor ju på en gård med mycket skog, så jag hade en idé om att bli timmerman och timra hus. Jag gillar ju att jobba med händerna, men det blev så att jag fortsatte på den redan inslagna vägen, berättar Robert Litzén som jobbat med det här sedan han var 18 år, vilket betyder runt 40 år som styckare.

”Tror Virserumsborna är stolta”

Något år senare, i december 2005 öppnade paret Dackebygdens Kött, som ligger utmed Storgatan i Virserum.

– Man blir väldigt förvånad över hur välkänd butiken är. Det är många som vet att det ligger en köttbutik här och jag tror Virserumsborna är ganska stolta över butiken, säger Robert Litzén som utsågs till ”Årets köpman” i Hultsfreds kommun 2014.

Många manuella köttdiskar lagts ner

Butiken svarar för 15 procent av företagets omsättning.

– Förra året omsatte butiken runt 1,5 miljoner kronor, det är ändå ganska bra med tanke på att vi bara har öppet en dag i veckan. Det är inte många som säljer kött över disk på det här sättet, där man kan få alla detaljer från nöt, fläsk och kalv och där man får individuella önskemål tillgodosedda. Flytten hit var i samband med att de flesta butiker gick ifrån sina manuella köttdiskar, det gjorde att vi fick en bra start.

Kontakten med kunderna roligast

Sedan är den sociala biten inte att förglömma, vill Robert Litzén understryka.

– Det är egentligen det som är roligast, att ha kontakt med kunden som äter vårt kött, som enbart kommer från småländska gårdar. 

Utöver butiken säljer företaget kött till restauranger, storhushåll och kommuner, där deras kött serveras i skolor och på äldreboenden.

– Vi har avtal med sju kommuner och fick helt nyligen klart med en åttonde, Eksjö kommun som vi börjar leverera till i maj.

Folk håller hårdare i plånboken

Nu, som kostnadsbilden ser ut, märker Lena och Robert Litzén att folk håller hårdare i plånboken och tänker till lite extra.

– Det har varit en ganska pressad situation länge, först med pandemin och nu med lågkonjunktur. Framför allt på restaurangsidan är vi beroende av att folk går ut och äter, men vi tycker oss ändå märka att de flesta av de restauranger vi samarbetar med är etablerade och lite finare. De har fortfarande volymerna, där har det inte börjat hända något. Inte än, tillägger Robert Litzén, som hoppas det ska börja blåsa lite positiva vindar snart.

Firar 30-årsjubileum

Under året uppmärksammar paret att företaget firar 30-årsjubileum genom olika kampanjer i butiken, med start för någon vecka sedan.

Vad skulle du säga är Virserumsbornas favorit?

– Det är något som heter kotlettsnäcka, som Sten Sjögren introducerade när han jobbade lite extra i butiken. Färs går också mycket och på sommaren ska det grillas, då kommer folk och köper de delarna.

Om du tänker framåt, hur ser du på de närmaste åren?

– Det gäller att jobba hårt, utveckla det vi håller på med och tänka på kostnaderna. Exempelvis våra elkostnader är katastrof, det handlar om hundratusentals kronor dyrare om året, med kyl- och frysrum som måste gå hela tiden. Det går liksom inte att ta ut det på kunden.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt