Annons:

BYGGSTART FÖR SVERIGES STÖRSTA SOLCELLSPARK I HULTSFRED

Neoen och Alight påbörjar bygget av Sveriges största solcellspark på Hultsfreds flygplats. Foto: Pressbild

BYGGSTART FÖR SVERIGES STÖRSTA SOLCELLSPARK I HULTSFRED

Sveriges största solcellsanläggning ska byggas på Hultsfreds flygplats. Nu har Neoen och Alight inlett det omfattande arbetet. När anläggningen är färdigställd kommer den ha en installerad effekt på 100 MW och planeras vara i drift 2025.

Annons:

Det franska företaget Neoen, en av världens största producenter av endast förnybar energi, och svenska Alight, en europeisk ledande elproducent och utvecklare av solenergi, har dragit igång byggfasen av solcellsparken i Hultsfred.

Anläggningen kommer byggas av solcellspaneler med låg klimatpåverkan som installeras runt landningsbanan på Hultsfreds flygplats.

Anläggningen planeras vara i drift 2025 och kommer generera el motsvarande den årliga användningen av hushållsel i fler än 18 000 bostäder. Med en effekt på 100 MWp (megawatt peak) blir anläggningen i Hultsfred det hittills största solenergiprojektet som byggts i Sverige. Den tidigare kommunicerade effekten om minst 90 MWp blir i praktiken alltså högre.

Tecknat avtal med modeföretag

Solparken stöds av ett elköpsavtal som tecknades i slutet av 2022 med H&M-gruppen. Enligt avtalet kommer solparken förse modeföretaget H&M med 95 procent av den förnybara energi och ursprungsgarantierna som produceras. Överenskommelsen spelar en viktig roll i H&M-gruppens mål att senast 2030 endast köpa förnybar energi. Anläggningen kommer att anslutas till EoN:s lokalnät i Hultsfred.

"Jag skulle vilja gratulera vår utvecklingspartner Alight och våra entreprenörer Bouygues Energies & Services och Solkompaniet till denna stora prestation. Solparken i Hultsfred blir vårt tredje projekt i Sverige, efter vindkraftsparken i Storbrännkullen och batterilagret Storen Power Reserve. Vårt tredelade, långsiktiga tillvägagångssätt är ett utmärkt svar på Sveriges behov av att i övergången till netto-noll utsläpp 2045, säkra energiförsörjningen med konkurrenskraftig, lokalt producerad förnybar energi", säger Laetitia Prot, affärsutvecklingschef på Neoen i Sverige, i ett pressmeddelande. 

Harald Överholm, vd på Alight, gläds åt att arbetet är igång.

"Det är spännande att ta solparken i Hultsfred in i byggfasen, något som möjliggjorts av det fantastiska samarbetet mellan Neoen, E.ON, H&M-gruppen, Bouygues och Solkompaniet. Som det hittills största solenergiprojektet i Sverige ligger det inte bara i linje med Alights ambition att bidra med mer grön el till elnätet, utan är även ett markant steg för hela landet, eftersom det skyndar på övergången till en mer hållbar framtid", säger Harald Överholm, vd på Alight, i ett pressmeddelande. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt