Annons:

Tufft läge för handlarna –

Christian Ryning och Jenny Nilsson är inte ute efter att få det till en snyfthistoria, men vill ändå markera vikten av att handla lokalt. Foto: Lotta Madestam

Tufft läge för handlarna – "Dagskassor räcker inte till mer än elen"

December är den viktigaste månaden som ska täcka upp januari, februari och mars. Då går det inte att de lokala handlarna sviks och hamnar i skuggan av näthandeln.
– Det finns de handlare där dagskassan inte räcker till mer än elen, säger Christian Ryning.

Annons:

Det är i egenskap av medlemmar i Hultsfred Handel – och eldsjälar för att bevara en levande handel i Hultsfred som Christian Ryning och Jenny Nilsson vill lyfta vikten av att stötta det lokala.

– Om alla köpte åtminstone en julklapp för en femhundring på hemmaplan så skulle mycket vara vunnet, säger Christian Ryning, som inte vill få det att verka som en snyfthistoria. Han vill bara markera allvaret.

Undersökt läget

Det har inte undgått någon att det är kärva tider. Höjda elpriser, skenande räntor och hyror som ökar märks förstås.

Det fick honom att ringa runt till de lokala handlarna för att se hur läget egentligen är. Så här långt har han hunnit med ett tiotal.

– Det är lite blandat, mer positivt på sina håll men jag har också pratat med handlare som säger att läget inte är bra. Vill vi ha en levande handel i Hultsfred måste vi handla lokalt. Det mesta finns faktiskt här och det som inte finns kan man säga till att man vill ha, så går det oftast att beställa hem genom butiken i stället för att köpa det på nätet. Visst, kanske några kronor dyrare och jag fattar om folk i stugorna har det tufft, men man måste ändå tänka på följden som kan bli och det finns mycket mervinster med den service man får lokalt.

– Föreningarna börjar också få det tuffare när de inte får samma sponsorhjälp från det lokala näringslivet. Allt går hand i hand och det slår mot barnfamiljernas fotbollsklubb exempelvis till slut när de inte får in lika mycket sponsorhjälp, tillägger de engagerat.

Hur illa är det för handeln i Hultsfred skulle ni säga?

– På sina håll är det jäkligt illa. Det finns de medlemmar som har en dagskassa som knappt räcker till elräkningarna. December ska täcka januari, februari och halva mars innan det börjar snurra igen. 

Jenny Nilsson vill understryka att förlorar Hultsfred en företagare så stannar det inte vid en.

– Det blir en dominoeffekt, och vi har inte råd med den dominoeffekten vi hade för ett antal år sedan utan nu måste vi försöka få skjuts och nya etableringar.

Vill se en mer positiv bild

Man är bekymrade också över den bild som ges av Hultsfred, där en klick är snabba på att kritisera det som görs i Hultsfred, som exempelvis förändringen av trafiksituationen.

– En del har till och med skrivit att man ska bojkotta butikerna i Hultsfred, för de vill straffa kommunen för det här med vägarna, säger Jenny Nilsson.

– Men de straffar sig ju själva och butikerna. Vi kan inte få fler tomma butikslokaler, det kommer finnas ett sämre utbud och huspriserna sjunker om vi inte har någon handel, tillägger Christian Ryning.

”Gjort sitt yttersta”

De vill lyfta att även om det är tuffa tider så har handlarna gjort sitt yttersta, de har varit med och sponsrat allt från julskyltningen och pakettävlingen till Hultsfredsdagen.

– Det handlar om att bjuda igen lite nu, säger Jenny Nilsson.

Även bara genom att vara i centrum, så det blir extra liv och rörelse.

– Man ser hela tiden folk gå på Strandpromenaden, när man ändå är ute och spatserar kan man ju gå svängen över gågatan och njuta av den vackra belysningen så vi får ett levande centrum. Det ligger i allas ansvar lite grann.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt