Annons:

Butiken har öppnat igen – efter helgens attack

Granngården har öppnat i Vimmerby och Västervik igen. Foto: MostPhotos

Butiken har öppnat igen – efter helgens attack

I lördags rapporterade vår tidning om att Granngården i Västervik, Vimmerby och Kalmar fått stänga sina butiker efter en ransomwareattack. Nu har butiken kunnat öppna igen.  

Annons:

I lördags rapporterade vår tidning om att en it-attack drabbat Tietoevry och att det fick stora följdeffekter. Biostaden upplevde enorma problem nationellt och Rustas e-handel låg nere. 

Dessutom fick Granngården stänga sina fysiska butiker i hela landet som en konsekvens av attacken. Nu har dock butikerna i Västervik, Vimmerby och Kalmar öppnat igen igen.

"Tisdagen den 23 januari är vi glada över att åter kunna öppna vår butik. Inledningsvis kommer betalning endast att kunna ske med kort i butik. Vi arbetar för att lösa detta och uppdaterar information löpande på vår hemsida. E-handelsplattformen förblir stängd tills vidare", skriver Granngården på sina sociala medier.

Vid lunchtid på tisdagen hade drygt var tionde butik i landet kunnat öppna igen, enligt TT.

Kopplingar till Ryssland

SVT rapporterade på måndagen att lönesystemen hos 120 myndigheten var helt utslagna efter attacken. Flera regioner och kommuner har också stora problem med sina it-system.

Gruppen bakom helgens stora it-attack heter Akira och flera experter menar att gruppen troligen har kopplingar till Ryssland. Enligt P4 Kalmar finns också flera likheter mellan helgens attack och den som drabbade Ölandskommunerna för ett år sedan.

Vid 14.30-tiden på tisdagen skriver Granngården på sin hemsida att samtliga 105 butiker i landet har öppnats. Däremot är e-handelsplattformen fortsatt stängd. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt