Annons:

Företag satsar på laddstationer och kiosk – så ser planerna ut

Här utmed Ekängsvägen satsar Christofer Sakshaug och Oscar Andersson på laddstationer. "Hade hamnat i Åseda annars", säger de. Foto: Privat

Företag satsar på laddstationer och kiosk – så ser planerna ut

Vibo Fastigheter i Virserum har beviljats stöd för utbyggnad av publika laddstationer på orten. Planen är att komplettera med en självservicekiosk.
– Hade inte vi fått den här upphandlingen hade laddstolpen hamnat i Åseda istället, säger delägaren Oscar Andersson.

Annons:

I avtalet ingår att företaget ska anlägga två snabbladdare för elbil i anslutning till Ekängsvägen.

– Vi samarbetar med Hjalmar Ohlssons Elbyrå här i Virserum. Det blir en laddstolpe med två utgångar med en laddkapacitet på 180 kW vardera som vi har sagt ska stå klar i oktober senast, säger Oscar Andersson som driver företaget tillsammans med Christofer Sakshaug.

Tänker bygga liten kiosk

Parkeringen med dubbla laddmöjligheter blir i anslutning till där man kör upp till elljusspåret.

– Vi vill erbjuda någonting bra i anslutning till laddaren, så planen är att även bygga en liten självservicekiosk med toalett och grejer, så man kan stanna till en stund och ladda.

Vad är bakgrunden till att ni gör den här satsningen?

– Egentligen handlar det väl om att vi själva i företaget börjat titta på om vi ska byta till elbilar, men det finns ju ingen kommersiell laddare i närheten. Så när Trafikverket utlyste det här tänkte vi att vi äger ju mark i närheten så vi vill testa och se. Nu efteråt har vi dessutom sett att hade inte vi fått den här upphandlingen hade laddaren byggts i Åseda, det var det anbudet som låg efter oss. Det hade ju varit tråkigt för Virserum, säger Oscar Andersson och fortsätter:

– Så även om man kanske tycker att placeringen inte är den bästa, så får man ändå se att det är bättre att ladda på Ekängsvägen och ta en promenad på elljusspåret, än att ladda i Målilla eller Åseda. 

Tittade på central plats

Företaget ansökte om ett bidrag på 1 574 000 kronor och har beviljats 75 procent av Trafikverket.

Resten investerar Vibos Fastigheter och Oscar Andersson uppskattar att företagets sidosatsningen kommer landa på runt en halv miljon kronor. Att även självservicekiosken och toaletterna ska stå klar i oktober vågar han dock inte lova.

– Förutsättningen för att få bidrag var att laddstolpen ligger i anslutning till riksväg 23. Vi tittade egentligen på att bygga mer centralt, på vår fastighet på Ekelundsgatan som ligger precis i anslutning till stora vägen, men Eons kostnad för att dra fram tillräckligt med el dit blev för stor, det rymdes inte inom projektet helt enkelt.

När är planen att påbörja bygget?

– Just nu hänger ganska mycket på när laddaren levereras, men markarbetet kommer påbörjas inom det närmare och så väntar vi på hur snart Eon kan göra sin del också. Så det är mycket som hänger på dem framför allt.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt