Annons:

Bygget ger jobb åt flera lokala företag –

Henrik Böris på Allbygg, som vann upphandlingen och får bygga den nya brandstationen i Järnforsen, vilket skapar jobb även åt flera andra lokala företag. Foto: Lotta Madestam

Bygget ger jobb åt flera lokala företag – "Klarar av att konkurrera"

Att Allbygg i Hultsfred får bygga nya brandstationen i Järnforsen tryggar jobben på företaget – och skapar sysselsättning på flertalet lokala företag i kommunen.
– Vi har använt oss av lokala underleverantörer så långt det är möjligt, säger Henrik Böris på Allbygg.

Annons:

Allbygg tvingades varsla två anställda innan jul till följd av det ansträngda läge som är inom byggbranschen.

– Konjunkturen har gått ner med följden att privatsidan sjunkit totalt, industrin fortsätter vara hyffsat, men det är heller inte lika mycket att räkna på åt kommunen, så man får räkna på det som finns, förklarar Henrik Böris som även har medarbetare uthyrda till andra stora byggföretag för tillfället.

– Det är vi inte lika mycket vanligtvis, tillägger han.

Nyligen stod det klart att företaget vann upphandlingen och får bygga en ny brandstation för brandvärnet i Järnforsen, vilket Dagens Hultsfred skrev om i mars.

Vad innebär det för företaget att ni vann upphandlingen?

– Det säkrar jobben för våra numera åtta heltidsanställda. Jag räknar med att två man kommer vara sysselsatta där för vår del under bygget och totalt i snitt runt fyra med även övriga företag inräknat. Egentligen är det inte ett jättestort projekt, men det blir stort eftersom det inte finns några större att räkna på, säger Henrik Böris.

Hård konkurrens om jobbet

Det var hård konkurrens om jobbet, enligt Henrik Böris, som konstaterar att det var fler än vanligt som räknade på projektet. 

– Så det var väldigt kul att vi vann upphandlingen. Tanken är att gå igång med bygget i mitten av april och det ska vara klart sista november, så det är bra med tid.

Jobb åt många lokala företag

Det skapar mer jobb lokalt. Henrik Böris har plockat in lokala underleverantörer så långt det varit möjligt, så det är flera företag i kommunen som blir en del av bygget av brandstationen.

– De lokala klarar av att konkurrera mot de andra, det märks inte minst nu när vi gick in med lokala underleverantörer.

Hur ser du på att de lokala företagen står sig så bra?

– Det visar att vi har duktiga underleverantörer, det är bra och stabila företag. Jag har samarbetat med alla tidigare, jag vet att jag kan lita på dem och att de kommer när man säger till. Det är viktigt, säger Henrik Böris.

Gynnar lokala näringslivet

För att ge några exempel har CG Entreprenad hand om grävningen, Järnforsens Plåtslageri ventilationen, Flex Fasadia levererar fönster och dörrar, Expertrör ansvarar för allt VVS-arbete och IG Elektriska för allt elarbete.

– Det handlar om installation av belysning, kraft och datanät samt inbrotts- och brandlarm, allt till färdig anläggning. Det känns väldigt roligt att Allbygg använder sig av lokala företag, det tycker vi om. Vi kommer ha två man där till och från till anläggningen är klar, säger Jan Isaksson, elkonsult på IG Elektriska.

Det här uppdraget tryggar jobben för de sju anställda som är placerade i Hultsfred.

– Totalkostnaden låg på drygt sex miljoner kronor och för vår del rör det sig om ungefär en miljon, så vi är tacksamma, säger Jan Isaksson.

"Snabbt nedåt, långsamt upp" 

Henrik Böris tillåter sig att vara försiktigt optimistisk. Nu är det värsta över hoppas och tror han, även om det fortfarande inte ringer lika mycket.

– Det går snabbt nedåt, men långsamt upp, konstaterar han. Men våren är snart här och då tror jag att det kommer sätta fart hyffsat, med positiva signaler om räntesänkningar och tack vare det här projektet i Järnforsen känns det ändå bra nu.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt