Annons:

Värdshuset öppnar igen: ”Gör det för bygdens skull”

Helén Barman och Nikoleta Lorenz öppnar Vena Värdshus igen och vill göra det till en samlingsplats för människor i alla åldrar. Foto: Privat

Värdshuset öppnar igen: ”Gör det för bygdens skull”

Under 2016 avvecklades Vena Värdshus på grund av dålig lönsamhet och man satsade i stället på ett HVB-hem som under dagen har gått i konkurs.
Nu går man tillbaka dit man en gång började och öppnar upp värdshuset igen.
– Vi vill skapa en samlingsplats för de som bor i Vena, säger Helén Barman.

Annons:

Heléns mamma Kim Barman flyttade tillsammans med Jan-Erik Gylling från Stockholm till Vena för sex år sedan och drog igång Vena Värdshus, något som de drev i ungefär fyra år med turister, dagens lunch och matbod. 

När efterfrågan på platser för ensamkommande pojkar blev stor från Hultsfreds kommun styrde de om verksamheten och öppnade HVB-hemmet Solrosbarnen samtidigt som värdshuset och matboden avvecklades under 2016.

Ingen efterfrågan

Under onsdagen försattes Solrosbarnen AB i konkurs – efter två år. Situationen var ohållbar då man försökte ändra verksamheten till behandlingshem och utslussningsboende via en ansökan till inspektionen för vård och omsorg (IVO) under förra året men de fick aldrig något svar.

Då tog man beslutet att köra igång Vena Värdshus igång.

– Det kommer väldigt få ensamkommande till Sverige och det finns ingen efterfrågan så vi kände att vi ville köra igång värdshuset igen, säger Helén Barman.

"Sitter man på ett värdshus så..."

Hon var anställd som undersköterska på vårdföretaget Solrosbarnen och flyttade till Vena 2015.

Nu har hon bott i samhället i tre år med sin man och tre barn och ska tillsammans med Nikoleta Lorenz liva upp värdshuset.

– Tanken med hela grejen är att göra det till en samlingsplats där barn, föräldrar samt mor- och farföräldrar kan träffas. Jag flyttade hit från Husqvarna och där hade man mentaliteten att alla träffas och den som har mat bjuder på mat. Vi har ingen plats att träffas på i Vena. Sitter man på ett helt värdshus så kan man lika gärna köra igång, säger hon.  

Så ser planerna ut

Till en början kommer de satsa hårt på caféverksamheten och i sommar har de förhoppningar om att köra fler event.

– Dagens lunch har vi diskuterat men det var inte så stor efterfrågan på det förr. Det är kanske mer aktuellt med lunch på helgerna, vi får se hur det blir. Vi tar det pö om pö, säger hon.

Hon berättar även att de har tio lägenheter för uthyrning och tre hotellrum samt några nyheter.

– Vi tar in två husvagnsplatser och slår upp sju tältplatser. Det har vi inte haft tidigare så det är något som vi trycker in i vår verksamhet, säger hon.

"Ha kul på hemmaplan"

Hon märker att det är allt fler människor som flyttar till Vena och det är något som är en viktig förutsättning.

– Det är många barnfamiljer som kommer tillbaka till Vena, det finns barn och föräldrar här. Jag vill bara att de kommer ut ur sina hus och träffas för att fika och byta erfarenheter.

Vad är syftet med att ni drar igång detta?

– Vi ska inte driva det som våra ordinarie jobb, vi gör det för bygdens skull. Jag och Nikoleta har samma tanke – man ska kunna ha kul på hemmaplan utan att styra upp ett helt projekt för att ta sig ut och dricka ett glas vin.

Öppnar i påsk

På annandag påsk slår man upp portarna för första gången och hon ser fram emot nystarten.

– Jag hoppas så mycket på den här satsningen eftersom bygden står still. Jag kommer utifrån och ser saker och ting med andra ögon. Jag hoppas att folk kommer och vill umgås med andra. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt