Annons:

HULTSFREDSBUTIK STÄNGER FÖR GOTT I DECEMBER

Chokladparadiset i Hultsfred har bestämt sig för att avveckla sin verksamhet i Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson

HULTSFREDSBUTIK STÄNGER FÖR GOTT I DECEMBER

Hultsfredsbutiken Chokladparadiset stänger för gott i december. Anne Schaper och Frank Gottron har bestämt sig för att lägga ner företaget till följd av minskade intäkter. 

Annons:

Efter nästan tio år med chokladbutik i Lönnebergatrakten valde Frank Gottron och Anne Schaper att flytta sin verksamhet till en lokal i industrihotellet Blåklinten i Hultsfred våren 2019. 

Där har de hållit till i drygt ett och ett halvt år. 

I helgen publicerade ägarna ett inlägg på sin Facebooksida om att de kommer lägga ner företaget inom en snar framtid. 23 december är sista dagen som de håller öppet i Hultsfredsbutiken. 

– Folk vill handla billigt i butikerna och inte våra äkta handgjorda chokladprodukter som är fria från konstgjorda tillsatser och andra ingredienser. Hultsfreds kommun har också krav och föreskrifter som är helt absurda. Vi har till exempel betalat avgifter för livsmedelskontroller men ingen har inte kommit. De får betalt för ingenting. Det finns mer men det är för mycket att berätta om, säger Frank Gottron.

Intäkterna har minskat

Frank Gottron berättar att företaget har försökt sälja andra produkter med baka surdegsbröd, baguetter och frallor utifrån tyska recept 

– Det har inte heller funkat. Inget händer och inget folk kommer, säger Gottron.

Han har identifierat en annan del av huvudproblemet.

– Vi har haft de största omsättningarna när det har varit turister. Under resten av året kommer inget folk till oss. Det kan jag se sedan flera år tillbaka, säger Frank Gottron. 

Hur mycket folk kommer till er butik?

– Det är inte lätt att besvara. Under 2019 hade vi dagliga omsättningar kring 3 000–4 000 kronor och nu har vi nästan 2 500 kronor i intäkter på en hel månad. I dagsläget har vi tydligt mer kostnader än intäkter och det funkar inte längre. Vi kan inte betala alla kostnader med hyra, el och leverantörskostnader, säger Gottron. 

Butiken har öppet i en månad till och Anne och Frank kommer därefter flytta söderut i Sverige. 

– Vi har flera visningar nu i veckan och nästa vecka. Vi hoppas att det finns objekt som vi kan köpa. Jag hoppas att det blir klart i januari. 

"Försökt att medlem i Hultsfred Handel"

Till följd av coronavirusets utbrott i våras delade Hultsfreds kommun ut värdecheckar till kommunanställda för att kunna ge stöd till lokala företag. 

– En av 1 600 kommunanställda har handlat hos oss. De flesta har lämnat in sina värdecheckar till Willys, Coop och Ica. Jag har pratat med kommunen och man måste lösa värdecheckar hos oss företag som är medlemmar i Hultsfred Handel. Vi har försökt att bli medlem i Hultsfred Handel sedan 2015, men ingenting händer, säger han. 

Kommunens näringslivsutvecklare Pär Kågefors bemöter företagets kritik så här:

– Kampanjen med värdecheckar till kommunanställda var inte bara riktad mot Hultsfred Handel-medlemmar. Det andra kan jag inte svara på mer än att det är jättetråkigt om de har försökt gå med i Hultsfreds Handel sedan 2015 och inte lyckats med det. Det är inte meningen att det ska vara så. Det finns inga svåra regler på att vara med i Hultsfred Handel, säger Pär Kågefors. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt