Annons:

Vänstertoppen om hätska debatten:

Tommy Ejnarsson är förstås upprörd över den hätska debatten. Foto: Arkivbild

Vänstertoppen om hätska debatten: "Det har förekommit mordhot"

Att säga att debatten har varit hätsk kring den tilltänkta vindkraftssatsningen i Tönshult är ingen övedrift. Vänstertoppen Tommy Ejnarsson menar att det varit långt över gränsen.
– Det har förekommit mordhot. Det är inte bara ett hot mot den enskilde, utan även ett hot mot demokratin, säger han.

Annons:

Debatten har tagit fart på allvar den senaste månaden och det har skrivits en lång rad av debattinlägg och arrangerats manifestationer mot vindkraftsprojektet. Den 7 september tog kommunstyrelsen beslut att säga ja till Stena Renewables ansökan. 

Men när det väl var dags för beslut i kommunfullmäktige sa alla utom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet nej till projektet. S och V avstod från att delta i beslutet.

En stor anledning till Vänsterpartiets beslut berodde på det hårda debattklimatet.

– Det finns många olika orsaker till att vi valde att avstå. Dels var det så att det blev väldigt tydligt mot slutet att det inte fanns närhet till ett eventuellt ja. Det är fler och fler inom framför allt Centerpartiet som bytte sida. På grund av de hot och smädelser som varit verbalt från individer, och då säger jag inte just Vindfrid utan personer som bor i Virserumstrakten, har gjort att många ledamöter tagit illa vid sig. Vi ville inte utsätta dessa för mer lidande i det här. Det har varit allt från mordhot till vanligt jävla gnäll, säger Tommy Ejnarsson (V).

Har det varit så illa som mordhot?

– Det har det varit. Men de som uttrycker de här hoten av olika slag är inte dumma. Det är verbala hot, ord står mot ord och de utsatta vill inte gå ut med namn.

Har det varit aktuellt med polisanmälan?

– Nej, man har gjort bedömningen att ord står mot ord. Det finns inte något skriftligt som bevisar de här hoten. Personligen har jag inte fått ta emot mordhot, men andra politiker har fått göra det. Det är många som har drabbats av det här och det var ju vi inom vänstern som var tydligast i kommunstyrelsen.

Mordhot mot politiker är ju också ett hot mot demokratin. Hur ser du på det?

– Det är som du säger, det är ett hot mot demokratin också och det är det värsta i det hela. Vi har inget emot en saklig diskussion och förlorar man en omröstning förlorar man en omröstning. Det är majoriteten som avgör. Men mordhot är långt över gränsen för den nivå vi tycker att debatten ska vara på. Tittar man på den här skrivningen som Vindfrid gjorde, som blev starten på allting, fanns det saker i det som upplevdes som hot också, att man skulle förfölja de som eventuellt röstade för projektet i tid och evighet.

Har du upplevt något liknande under tid som politiskt aktiv?

– Jag har inte upplevt något liknande. Det närmaste är högstadiet i Virserum, då var det rätt hätska diskussioner också. Men det här har varit värre på något sätt. 

Tror du att det blir ännu svårare att locka till sig nya politiker efter det här?

– Visst finns det en risk för det. Man ska inte dra för långtgående växlar, men historiskt är det sånt som har hänt. Man skrämmer upp folk, till slut finns det inga kvar och då kan de elaka ta makten. Jag säger inte att nazister kommer ta över Sverige, men det är en obehaglig utveckling. Det dyker upp föreningar som är emot det ena eller det andra och jobbar över stora delar av landet och rör upp känslor. På fullmäktige var det en kommuninvånare från en annan kommun som fick tala fritt under allmänhetens frågestund. Vi har inte fått ha vår egen debatt och så ska det inte vara. Det blir mycket grupptryck och mycket känslor som är inblandade.

"På väg in i valår"

Tommy Ejnarsson vill ge föreningen Vindfrid rätt när det gäller vissa delar.

– Vi är på väg in i ett valår och då blir stora frågor alltid knepiga. Det blir svårt med vettiga debatter i slutet av en mandatperiod. Det är svårt att fatta långsiktiga beslut som kan väcka känslor. 

Att inte ta ställning, som ni gjorde, är ju också ett ställningstagande. Är det inte fegt att säga varken ja eller nej?

– Vi ville undvika att ta den hätska debatten vidare. När vi såg att det var så pass klart så fanns det ingen anledning. Då var det bättre att avstå. Hade det skilt en till två röster, hade det säkert blivit en annan debatt. Folk är inte heller dumma i huvudet. Vi som har avstått har avstått av en anledning. Vi är positiva till vindkraftsindustrin och är för att varje enskilt fall prövas. Vi måste få energi någonstans ifrån och har ett jättebehov av el i södra Sverige. Det är det som är egendomligt och vi har sett i media om att man bränner 140 000 liter olja i timmen för att stödja elnätet. Det är också risk att vi ska behöva köpa el från Storbritannien, säger Tommy Ejnarsson.

Är det inte lite hyckleri också när Hultsfreds kommun är delägare i ett bolag som äger och driver ett vindkraftverk i Sundsvalls kommun?

– Det är den här Nimby-effekten. Vi som kommun var kritiska mot hur övriga Sverige hanterade flyktingsituationen. Hade flyktingarna fördelats i landet, så hade vi som land klarat flyktingkrisen på ett annat sätt. Nu lutar det mot att vi blir den kommunen i vindkraftsfrågan. Det är inte vi som avgör etableringen i slutändan, utan vi har pekat ut den här platsen en gång i tiden som lämplig för vindkraftsindustri. Sedan är det länsstyrelsen och myndigheterna som bedömer ansökan från Stena. Jag tycker att Dan (Sandros, Stena Renewable, reds.anm.) har gjort en bra analys av utgången. För att slippa nedstängning måste vi få energi någonstans. Jag kan också tycka att statsmakten har varit lama i det här med dubbla signaler. Ena stunden pratar man om elbrist, i nästa stund finns det ingen elbrist.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt