Annons:

Därför hoppar toppolitikern av samtliga uppdrag: ”På gränsen tidigare – nu blir det ogörligt

Pär Edgren (M) slutar som politiker i Hultsfreds kommun och lämnar alla sina uppdrag. Foto: Ossian Mathiasson

Därför hoppar toppolitikern av samtliga uppdrag: ”På gränsen tidigare – nu blir det ogörligt"

Moderaternas toppolitiker Pär Edgren hoppar av alla sina politiska uppdrag med omedelbar verkan. I en intervju med Dagens Hultsfred berättar han vad som ligger till grund för beslutet. 
– Det är ett jobbrelaterat beslut, säger Pär Edgren. 

Annons:

Pär Edgren, bosatt i Tälleryd utanför Vena, har varit politiskt aktiv i många år och har under den senaste mandatperioden varit ordförande i barn- och utbildningsnämnden och dess arbetsutskott samt ledamot i kommunfullmäktige. 

Han skickade i måndags in en begäran om entledigande från samtliga politiska uppdrag med omedelbar verkan och angav personliga skäl som förklaringen till avhoppet.

Han berättar i en intervju med vår tidning att det är svårt att kombinera politiken med jobbet som arbetschef på Svevia där han har fått ta ansvar för ett större arbetsområde. 

– Jag jobbar sedan ett år tillbaka över ett större område som arbetschef på Svevia. Jag ansvarar för Kalmar län, Blekinge och Skåne så det säger sig själv att det är mycket att göra. När jag fick de utökade arbetsuppgifterna kunde jag inte åka ut så pass mycket på grund av coronapandemin som gjorde att jag fick jobba på distans. Nu är det mer resdagar så jag kan inte kombinera politiken med mitt jobb. Det har varit på gränsen i den roll som jag har haft tidigare och nu känns det som att det blir ogörligt. Det är bättre att jag kliver åt sidan och låter någon annan ta över i ett bra läge inför valet 2022, säger Pär Edgren. 

"Hinner inte med det politiska arbetet"

Han har tänkt att inte vara med till nästa års val och tycker att det känns rätt att kliva av innan valrörelsen drar igång på allvar. 

– Jag kommer inte engagera mig i den kommande valrörelsen utan det är bättre att kliva av nu och låta någon annan gå in i mitt ställe och testa på det. Det är bäst att kliva av nu direkt innan vi kommer för nära valet. Jag hinner inte med det politiska arbetet, det går inte. Jag tycker att det är väldigt roligt att vara engagerad i allting men det leder till slut till att jag inte hinner ta konsekvenserna av det jag engagerar mig i. Jag fick mig en tankeställare när Martina (Bäcketoft, förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden) hoppade av tidigare i höstas. Det är lika bra att jag klipper av det här nu och går vidare, säger Edgren. 

Han har bortsett från ett litet break mellan 2008 och 2010 varit aktiv i Hultsfredspolitiken i olika nämnder, framför allt barn- och utbildningsnämnden. 

– Jag kom tillbaka 2010 och kunde hantera både jobb och politik. Just nu funkar det inte. Det är för stor geografi som jag har ansvar för på jobbet och jag blir inte heller yngre.  

Hur vill du summera din tid som politiskt aktiv i Hultsfreds kommun?

– Det har alltid varit intressant med politik och jag har alltid tyckt saker och velat påverka, det har också lett till att jag har engagerat mig i det politiska arbetet. Det är långa processer men jag känner ändå att jag har kunnat påverka i mina olika roller. 

"Stänger inga dörrar"

Han hoppas att fler kommuninvånare väljer att engagera sig i politiken framöver.

– Man tycker mycket på Facebook men tar inte konsekvensen av att man tycker mycket. Då tycker jag att man kan gå in i ett parti och engagera sig politiskt. Allt är inte svart eller vitt utan det är många gånger svåra frågor så man får se till helheten. 

Hur ser du på Moderaternas framtid lokalt sett?

– Det finns stora möjligheter framåt, men det är svårt att hitta de som vill engagera sig. Vi har genom åren haft ett antal unga personer som har varit med några år för att sedan flytta iväg och studera på annan ort. Det är ett problem för många lokala partier.

Kan det bli en politisk comeback i framtiden?

– Jag ska inte säga nej. Det finns kanske en möjlighet någon gång i framtiden men det är svårt att kombinera jobb och politik som det är nu. Vi får se till ett annat val längre fram, jag stänger inga dörrar. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt