Annons:

SD-tiden blev inte som hon tänkt sig – lämnar partiet: ”Obefintlig politik”

Lena Hjelte är inte längre medlem i Sverigedemokraterna och förklarar nu vad som ligger bakom beslutet att lämna partiet. Foto: MostPhotos

SD-tiden blev inte som hon tänkt sig – lämnar partiet: ”Obefintlig politik”

Lena Hjelte, 71, är missnöjd med de två åren i Sverigedemokraterna som inte alls blev som hon hade tänkt sig. 
– Jag är missnöjd med styrningen och att jag inte har fått framföra mina åsikter och tankar, säger den avhoppade SD-politikern Lena Hjelte.

Annons:

Det är med en känsla av besvikelse som samhällsdebattören Lena Hjelte, bosatt i Venskögle utanför Virserum, lämnar det tredje politiska partiet som hon har varit medlem i. Denna gång rör det sig om ett avsked från Sverigedemokraterna, ett parti som hon anslöt till i november 2019. 

I en lång intervju med Dagens Hultsfred förklarar hon vad som ligger bakom uppbrottet – och hon är brutalt uppriktig. 

– Det handlar om det organisatoriska inom partiet. Jag har tidigare varit medlem i två andra partier och där har jag kunnat diskutera politik med medlemmarna, men det gör man inte i SD, säger Lena Hjelte och fortsätter:

– SD har en kommunförening där jag har blivit invald och sitter i styrelsen. Kommunföreningens styrelse ska bara syssla med medlemsbefrämjande åtgärder och politik ska drivas inom den parlamentariska gruppen. Den parlamentariska gruppen är de som sitter i fullmäktige och till den gruppen kan det bara vara de som har stått på listan till valet. Det står i stadgarna att kommunföreningen ska vara stödjande till den parlamentariska gruppen och det betyder att det ska finnas någon form av samarbete. Så har det inte varit inom SD i Hultsfreds kommun. 

"Politiken har varit obefintlig"

Hon kom med som medlem i Sverigedemokraterna för drygt två år sedan och är missnöjd med den tid hon har haft i partiet. 

– Om man kommer in som ny medlem mellan två val, precis som jag har gjort, finns det ingen som fångar upp vad den nya medlemmen tycker eller om det är värt att satsa på personen. Jag kan köpa att kommunföreningen ska syssla med medlemsbefrämjande åtgärder i form av möten men det måste finnas ett intresse att se till att man möter de som sitter i den parlamentariska gruppen och diskuterar politik med dem. Det är viktigt att medlemmarnas synpunkter kan ha betydelse för vilken politik man ska driva i kommunen.

Hjelte har i ett och ett halvt år haft uppdraget som ledamot i socialnämnden och det är ett uppdrag som hon har avsagt sig i och med att hon inte längre är medlem i SD. 

– Allvarligt talat så vet jag inte vad jag ska säga om de här två åren. Politiken inom SD i Hultsfreds kommun har varit obefintlig och det har inte varit så många möten. SD är ett välorganiserat parti på riksnivå och det finns otroligt mycket kunskapsmaterial som man kan hämta och ta del av. Det verkar inte som att SD lokalt läser och tar till sig det. Det finns inget uttalat som säger att det är viktigt att medlemmar kan vara med och påverka politiken. 

Hur ser du på SD:s framtid här i Hultsfreds kommun?

– Den är inte så lätt här i Hultsfreds kommun, men på riksnivå tror jag att det är jättebra. Det är svåra frågor som man ska hantera i kommunerna. SD är rätt så nya i kommunen och det tar tid innan man bygger upp en bra organisation. Det är viktigt att få in människor med kunskap om föreningsliv, något som rent generellt är väldigt dåligt i Sverige. 

Hjelte ska köra sitt eget race

Hennes engagemang för politik och lokalsamhället finns kvar men hon kommer inte kliva in i ett fjärde parti. Hon har sedan tidigare varit medlem i såväl Liberalerna som Miljöpartiet och nu senaste Sverigedemokraterna.

– Jag ska driva mina egna frågor och köra mitt eget race. Jag ser mig själv som fri debattör. Nu har jag provat på tre ställen och jag hade hoppats på att få jobba mer aktivt och delta i det politiska arbetet som har betydelse. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt