Annons:

Varit med i två partier – nu går hon med i SD:

Lena Hjelte går med i Sverigedemokraterna. Foto: Pressbild

Varit med i två partier – nu går hon med i SD: "Kan alltid irritera någon"

Från Miljöpartiet – till Sverigedemokraterna. Den udda politiska resan har Lena Hjelte, 69, gjort. Nu vill hon ta sig in i fullmäktige för SD 2022.
– Ska jag kunna påverka något politiskt är det nästa val på grund av min ålder, säger hon.

Annons:

Att byta politisk färg är inte extremt ovanligt. Men att gå från Miljöpartiet till Sverigedemokraterna är desto mer ovanligt. Den resan har samhällsdebattören Lena Hjelte gjort. 

Hon försökte ta sig in i kommunfullmäktige för Miljöpartiet i valet 2014. Kort senare lämnade hon partiet och gick med i Liberalerna, men inte heller där blev hon särskilt långvarig. Då ansåg hon att hon kanske inte var ämnad för partipolitiken. Nu tänker hon kandidera för SD 2022, vilket Barometern/OT var först att berätta om.

– Det här är sista sucken, som jag säger. Ska jag kunna göra något är det i nästa val på grund av min ålder. Jag har försökt att få en position i två andra partier, men det har inte varit möjligt i de två andra partierna. Dessutom finns det mycket i Sverigedemokraterna som jag tycker är bra, säger Lena Hjelte. 

Som utomstående kanske man tycker det är märkligt att gå från att vara miljöpartist till att bli sverigedemokrat. Hur tänker du kring det?

– Jag har gått igenom hela Sverigedemokraternas partiprogram. De trycker hårt på landsbygd och miljö, det är inte helt galet. Det var inte allt i Miljöpartiets program jag tyckte var bra, det var inte allt i Liberalernas heller eller allt i Sverigedemokraternas program jag tycker är bra. Man tar det man mest kan ställa upp på och inte helt går emot ens övertgelse. Man får kalkylera med vilka möjligheter man har. 

Vad kan du tillföra kommunen om du får sitta i fullmäktige för SD?

– Det vet jag inte. Men jag kan väl alltid irritera någon. Jag vill verkligen få till större aktivitet på fullmäktigemötena. Det är bedrövligt. Allt är förberett och det är ingen diskussion om någonting, och det är ändå där kommuninvånarna kan se hur resonemanget går. Det är inget resonemang, man bara godkänner det som lagts fram i arbetsutskottet. Att föra alla diskussioner bakom lyckta dörrar och sedan bara rösta igenom är emot demokratin. 

"Bedrövlig migrationspolitik"

Hennes möjligheter att komma in i fullmäktige har hon ingen uppfattning om.

– Det kan jag inte veta. Jag säger vissa saker som inte alltid faller i god jord i alla sammanhang. Jag jobbar på och jag tycker att det vore roligt att få göra en större politisk insats än jag gjort hittills.

Vad är det som lockar med Sverigedemokraterna?

– Där går jag stick i stäv med Miljöpartiet kan jag säga. Jag ställer inte upp på den liberala migrationspolitiken som har bedrivits. Den har varit fel. Jag stöder de idéer som finns i Sverigedemokraterna. Vi har ett ansvar för de människor som ger sig ut på Medelhavet och drunknar. Det fungerar inte att människor lockas hit för att andra berättar hur bra det är att komma till Sverige. Det finns ekonomiska flyktingar också och det är en stor del av de som kommer hit. Den migrationspolitik som har bedrivits har varit helt bedrövlig.

Är det en politisk förändring hos dig eller har du varit kritisk mot migrationspolitiken tidigare också?

– Man kan inte vara överens om allting. Man får gå på det som huvudsakligen stämmer med sin uppfattning. Jag var aktiv 2015 och skrev debattartiklar i den här frågan.

Kommer du engagera dig för partiet fram till valet?

– Givetvis är det min uppfattning. På vilket sätt vet jag inte än, men jag vill ta en aktiv del i arbetet under tiden, absolut. Det ligger i sakens natur. Passivitet är inte riktigt min grej. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt