Annons:

PARTIET FLÖG UNDER RADARN – STÖRSTA PARTI UTANFÖR FULLMÄKTIGE

Partiet Nyans flög under radarn och blev största parti utanför fullmäktige. Foto: MostPhotos

PARTIET FLÖG UNDER RADARN – STÖRSTA PARTI UTANFÖR FULLMÄKTIGE

Partiet Nyans, som särskilt vänder sig till Sveriges muslimer, kom från ingenstans och fick 0,64 procent i kommunvalet. Partiet var största parti utanför fullmäktige i Hultsfreds kommun.

Annons:

Det omdiskuterade partiet Nyans kom inte in i fullmäktige, men där fick Elvir Begic – som även sitter i partistyrelsen – 21 kryss. Nyans fick 55 röster i valet – vilket motsvarar 0,64 procent. I detta val hade det räckt med 174 röster för att få ett mandat i fullmäktige. Nyans var alltså 119 röster ifrån en plats. 

Partiet Nyans blev största parti utanför fullmäktige i Hultsfreds kommun. Partiet har av bland andra tidigare vänsterledaren Lars Ohly beskrivits som "ett farligt parti". I valdistriktet Hultsfred S hade Nyans sitt starkaste stöd, frånsett uppsamlingsdistriktet, med 1,82 procent.

– Det är inget konstigt med tanke på hur många personer med utländsk bakgrund som finns i Hultsfreds kommun. Partiet var fortfarande ganska långt från ett mandat, så det var inte så överraskande, säger statsvetaren Erik Wångmar. 

Tror du att de har chansen att ta ett mandat nästa val?

– Det beror helt på hur partiet utvecklar sig. Det är omöjligt att säga.

MP näst störst

Miljöpartiet fick 0,44 procent och Liberalerna 0,27 procent.

I kommunvalet fick även ett antal andra partier röster. Det rör sig om Feministiskt initiativ (0,04 procent), Alternativ för Sverige (0,02 procent), Piratpartiet (0,02), Knapptryckarna (0,01), MoD (0,01) och Medborgerlig Samling (0,01).

Valdeltagandet stannade på 77,46 procent – nästan exakt fem procentenheter sämre än 2018.

Vår tidning har sökt Elvir Begic för en kommentar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt