Annons:

Lokala politikern vill se en ny Ölandsbro – ”En modern förbindelse”

Gudrun Brunegård tycker inte att Ölandsbron håller måttet och har föreslagit en utredning av en ny förbindelse mellan fastlandet och Öland. Foto: MostPhotos

Lokala politikern vill se en ny Ölandsbro – ”En modern förbindelse”

Planen är att den nuvarande Öladsbron ska stå i 50 år till. Det vill riksdagsledamoten från Vimmerby, Gudrun Brunegård (KD), ändra på. I en motion föreslår hon att Trafikverket utreder förutsättningarna för en ny förbindelse till solens och vindarnas ö.

Annons:

Den nuvarande Ölandsbron firade nyligen 50 år – men belastningen är en helt annan än vad man trodde när den byggdes. Då räknade man med en miljon fordon på bron per år – nu är det sju miljoner.

Brunegård anser inte att bron lever upp till rimliga krav på säkerhet och vill därför uppdra Trafikverket att titta på möjligheterna att bygga en ny förbindelse.

”Det står dock klart att bron redan idag inte klarar av sitt ursprungliga uppdrag och inte lever upp till moderna krav på tungt trafikerade leder. Det finns exempelvis inte någon cykelbana och mitträcke saknas. Förbindelsen med fastlandet är viktig ur flera perspektiv: för arbetspendling, studier, livsmedelsförsörjning och ur nationell säkerhetssynpunkt. Från Södra Öland är det endast 27 mil till Kaliningrad”, skriver Brunegård i motionen.

"Bör stå klar långt innan dess"

Sommartid har Ölandsbron faktiskt mer trafik än Öresundsbron.

”Ölandsbron är inte anpassad för moderna säkerhetskrav och trafikvolymerna har sedan länge överträffat de prognoser som låg till grund för dess konstruktion och planerade livslängd. Det är förvisso tekniskt möjligt att, med återkommande kostsamt underhåll, förlänga brons levnadstid till år 2075 som Trafikverket i nuläget planerar för. Men med tanke på de stora trafikvolymerna och hur viktig förbindelsen är bör en ny modern och mer trafiksäker förbindelse, mindre känslig för störningar, stå klar långt innan dess”, skriver Brunegård.

Motionen kommer att behandlas av riksdagen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt