Annons:

Flera hundra namnunderskrifter lämnades över – eleven talade till politikerna

Mazen Aldouri kämpar för fria busskort och har stöd av Socialdemokraterna, här representerat av Alexandra Svensson och Micke Lång. Foto: Privat

Flera hundra namnunderskrifter lämnades över – eleven talade till politikerna

Gymnasieeleverna tar strid för fria busskort i sommar. Mazen Aldouri fanns på plats under fullmäktige och tog chansen att prata under allmänhetens frågestund. Dessutom överlämnade han en lista med över 300 underskrifter för ungdomens sak.

Annons:

Det ser inte ut att bli fria sommarkort för kommunens ungdomar i sommar. Något som de unga inte jublar över. I samband med fullmäktiges sammanträde under gårdagen var gymnasieeleven Mazen Aldouri på plats och nyttjade allmänhetens frågestund för att få säga några väl valda ord till politikerna. 

– Förra sommaren hade vi ungdomar möjlighet att få sommarjobb i andra kommuner. Ska vi ta oss till och från arbetet handlar det om 70 kronor per dag. Det är en betydande del av vår lön och skulle på en månad handla om mellan 1 500 och 2 000 kronor av vår totala lön på 13 000 kronor i månaden, säger Mazen Aldouri.

Mazen tyckte att förra sommarens lösning var fantastisk.

– Många använde kortet varje dag för att åka till sommarjobbet eller träffa släkt och vänner i Västervik och Kalmar. Jag hoppas att ni kloka politiker överväger att hitta en möjlighet.

Hans förslag var att ungdomarna skulle få ansöka om kort och att kommunen sedan skulle köpa in exakt så många som hade ansökt om ett kort.

– Då kan kostnaden minska jämfört med att ge det till alla. 

"Svårt ekonomiskt läge"

Innan Lars Rosander (C), kommunstyrelsens ordförande, fick chansen att svara överlämnade Mazen Aldouri en namninsamling med runt 300 underskrifter från både gymnasiet och högstadiet.

– Det var välformulerat och engagerat. Jag uppskattar ert engagemang och att ni kommer hit. Vi har haft sommarlovskort ett par år och fått erbjudande från KLT, men erbjudandet gäller samtliga elever från årskurs sex till årskurs två på gymnasiet. Kostnaden skulle bli 630 000 kronor om vi köper till alla även om det inte används av alla, svarade Rosander.

Han menar att det är väldigt mycket pengar. 

– Vi är i ett svårt ekonomiskt läge och därför är det inte aktuellt. Vi har haft det uppe i KSAU, men inget är avgjort ännu. Vi får återkomma med konkret svar på din fråga och ett slutligt ställningstagande. Kanske kan vi ge det till ett begränsat antal, men till alla är det inte möjligt.

"Inte någon ska begränsas"

Som enda parti tycker Socialdemokraterna att alla ska kunna ha möjligheten att ansöka om sommarlovskortet, ett förslag man lämnat till Kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Årskurs 6 kommer inte arbeta i sommar exempelvis, utan för dem blir det resor till andra orter för att umgås med vänner, bada och se sig omkring och de kommer nog göra mångas sommar värdefull, alla har kanske inte möjlighet att ha ett sådant här kort annars, säger Alexandra Svensson, oppositionsråd.

Kort efter det hörde lärare på gymnasiet av sig till partiet och sa att en namninsamling påbörjats bland både elever och lärare.

– Vi i partiet tycker inte någon ska begränsas även att vi är medvetna om besparingarna som finns i kommunen.

Simon Henriksson

Lotta Madestam

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt