Annons:

Tar över skolskjutsen – så hög blir kostnaden för kommunen

Kommunen går in och bekostar skolskjutsarna för Prolympias räkning. Foto: Ossian Mathiasson

Tar över skolskjutsen – så hög blir kostnaden för kommunen

Hultsfreds kommun skulle inte stötta skolskjutsarna till Prolympia med en krona. Nu går man in och bekostar rubbet i två och en halv månad. Kostnaden för skattebetalarna blir cirka 350 000 kronor.
– Vi gör det för att skapa en trygg skolgång för alla elever i kommunen, säger Martin Snickars, barn- och utbildningschef i kommunen.

Annons:

Ett nytt upphandlingsavtal gav kraftigt ökade skolskjutskostnader för Prolympia. Kritiken har varit hård under flera månader – men kommunen har gett friskoleföretaget kalla handen.

– Ända sedan vi öppnade skolan har vi ansett att kommunen borde ta alla kostnader för skolskjutsarna ur ett rättviseperspektiv. De första åren valde vi ändå, trots att vi hela tiden tyckt att det varit fel, att ta den kostnaden men nu har det gått så långt att det riskerar att få konsekvenser för den övriga verksamheten, sa Prolympias vd Mattias Fejes till Barometern för ent id sedan.

 Kostar 350 000 kronor

Kostnaden för Prolympia ligger på cirka 1,4 miljoner per år enligt kommunens beräkning. Nu har man sagt upp avtalet med Hultsfreds kommun – och istället kliver kommunen in och tar över skolskjutsarna helt och hållet.

Förändringen gäller från och med 1 april. Kommunens kostnad för resten av terminen blir cirka 350 000 kronor.

– Vi får inte premiera ett enskilt företag även om det rör sig om en krona, sa Ulrika Stolt, näringslivssamordnare på kommunen, till Dagens Hultsfred i januari. 

"Kan ställa till det"

Nu vill Stolt inte kommentera ärendet – men berättar att kommunen och Prolympia haft en överenskommelse där Prolympias elever fått åka med den kommunala skolskjutstrafiken på befintliga sträckor.

– Kommunen har uppfyllt de krav som finns, men Prolympia har inte varit nöjda med det. Det här har fungerat bra tidigare, men det som förändrats är ett nytt upphandlingsavtal och Prolympia har fått större kostnader. Det här sker med kort varsel och kommunen går in med medel för att skapa en trygg skolgång för alla elever. Vi vill inte att eleverna ska bli sittande hemma och det kan ställa till det för föräldrarna.

Ni skriver att Prolympia sagt upp avtalet på grund av dålig ekonomi. Är du orolig för skolans framtid i kommunen?

– Jag har inte insyn i deras ekonomi och kan inte svara på det.

Är kommunen beredd att fortsätta bekosta skolskjutsarna nästa termin?

– Det kan vi inte svara på.

Fotnot: Dagens Hultsfred har sökt Mattias Fejes. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt