Annons:

Skolskjutsavtal stoppas och omförhandling väntar: ”Ett anständighetskrav”

Tomas Söreling (S) berättar att Hultsfreds kommuns skolskjutsavtal med Prolympia ska omförhandlas då avtalet höll på att löpa vidare utan en omförhandling. Foto: Ossian Mathiasson

Skolskjutsavtal stoppas och omförhandling väntar: ”Ett anständighetskrav”

Skolskjutsavtalet med Prolympia var tänkt att löpa vidare utan omförhandling. Nu river kommunledningen upp beslutet och sätter kommunchefen Lars Rönnlund i sysslesättning. 
– När man tecknar ett ettårigt avtal som löper ut ska man sätta sig ner och ha en ny diskussion, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S). 

Annons:

Det var på barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde som det kom fram information om att det nya avtalet för skolskjutsarna till och från Prolympia inte gått igenom en omförhandling. 

Det ettåriga avtalet skulle, enligt beslutet från barn- och utbildningsnämnden, löpa vidare med en kostnad på 216 000 kronor för Hultsfreds kommun samtidigt som Prolympia fortsätter betala 11 000 kronor per elev och läsår. 

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet och pekar på att skattebetalarna ska betala en så liten summa som möjligt.

”Vi sitter ändå med skattebetalarnas pengar och ser att tidigare förhandlingar har lett till lägre kostnader för skattebetalarna och alliansen vill inte omförhandla avtalet. Ärendet går upp till kommunfullmäktige utan att man har försökt att göra det bästa för skattebetalarna. Jag vet inte vad motiveringen till det är”, sa Micke Lång (S), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, på BUN:s pressträff i januari. 

"Kritiken är befogad"

Kommunstyrelsens arbetsutskott hade samma ärende på sin lista på tisdagens sammanträde och gav barn- och utbildningsnämnden viss bakläxa. 

– Tanken var att avtalet bara skulle löpa på så jag tycker att kritiken från mina partikamrater (Socialdemokraterna) i barn- och utbildningsnämnden är befogad. Det är inget konstigt med det. När ett avtal går ut så ska det ske en omförhandling. Ska det vara oförändrat eller ska det vara andra villkor? Man kan säga att det är ett anständighetskrav när ett avtal går ut, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S). 

Nu får kommunchefen Lars Rönnlund i uppdrag att kontakta Prolympia för en omförhandling av avtalet som har rivits upp av kommunledningen. 

– Vi får se vad Rönnlund och Prolympia kommer fram till. Att det finns pengar i innevarande års budget är en annan sak. Om det ska vara oförändrade villkor eller inte får den här nya förhandlingen visa, säger Tomas Söreling. 

"Alla elever behandlas lika"

Det är 36 elever som åker skolskjuts från och till Prolympia under det pågående läsåret och den uppskattade kostnaden ligger strax över 600 000 kronor. Prolympia, som betalar 11 000 kronor per elev, får en totalsumma på 385 000 kronor och Hultsfreds kommuns ekonomiska insats är 216 000 kronor. 

– Vi är eniga om att fortsätta så alla elever behandlas lika och får skolskjuts oavsett vilken skola man går på, säger kommunalrådet Lars Rosander (C) och fortsätter:

– Enligt regelverken som finns så är inte Prolympia skyldiga att betala någonting för skolskjutsarna. Det är en framgång att de betalar 11 000 kronor per elev.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt