Annons:

Skolskjutsfrågan ledde till votering –  V och SD ville stoppa stödet

Det blev votering i frågan om Hultsfreds kommun ska skjuta till pengar till friskolan Prolympias skolskjutsar eller inte. Foto: Ossian Mathiasson

Skolskjutsfrågan ledde till votering – V och SD ville stoppa stödet

Frågan om skolskjuts till friskolan Prolympia i Virserum ledde till votering under gårdagens kommunfullmäktige. Tre ledamöter från Vänsterpartiet och en Sverigedemokrat röstade emot miljonbidraget.

Annons:

Måndagskvällens kommunfullmäktige i Hultsfred var det sista för mandatperioden.

Alla ärenden gick igenom utan några längre diskussioner och partierna var helt överens. 

När de kom till ärendet gällande skolskjutsar till Prolympia för läsåret 2018/2019 gick åsikterna isär en del och det begärdes votering från Vänsterpartiet.

Tre ledamöter deltog inte i beslutet på grund av jäv men de övriga 39 ledamöterna hade i stort sett samma åsikt. 

Klar seger i omröstningen

Omröstningen slutade 35–4, vilket innebär att Hultsfreds kommun ska skjuta till 1,2 miljon kronor till kontot för skolskjutsar till Prolympia. 

De som sa blankt nej var Lennart Beijer, Tommy Ejnarsson och Rickard Wästerlund från Västerpartiet samt Sverigedemokraten Carl-Johan Pettersson.

Rickard Wästerlund från Vänsterpartiet gick upp i talarstolen och var tydlig. 

– Ett företag som går med vinst ska inte ha extra bidrag från kommunen och kommunen ska inte stötta en enskild näringsidkare. Man får inte göra så, sa Rickard Wästerlund (V) under fullmäktigemötet. 

"En fråga om jämställdhet"

Samtliga ledamöter från Socialdemokraterna röstade ja trots att de inte var helt övertygade. 

– För vårt partis räkning är det ett tufft ärende, både ideologiskt och ekonomiskt. Vi står ändå bakom det liggande förslaget där vi har nått en bred uppgörelse även om det har varit jobbigt. Uppgörelsen är dock bara ettårig och vi får se hur det blir till nästa läsår. Har vi sagt ja i en uppgörelse så står vi för det även om det var tufft, säger Tomas Söreling (S). 

Åke Nilsson från Kristdemokraterna gick också upp i talarstolen och berättade varför det är rätt att stötta skolskjutsarna till Prolympia. 

– Vi har kanske inte följt alla regler och förordningar men Prolympia i Virserum är väldigt speciell och det går inte att jämföra med andra skolor. Vi har ingen skola i kommunal regi kvar i Virserum. Vi tycker också att det är en fråga om jämställdhet där alla ska få skolskjuts, säger Åke Nilsson (KD). 

"Inte företaget som får stöd"

Prolympia har gått med vinst flera år i rad och kommunalrådet Lars Rosander (C) förklarade att pengarna inte går till företaget. 

– Det är inte företaget som får stöd utan det är elevernas resor. Det sker ingen betalning till Prolympia utan den går till KLT då kommunen köper resorna av KLT. Beslutet är taget för elevernas och barnens skull. Alla elever borde behandla lika oavsett vilken skola man går på. Det hade varit lättare om lagstiftningen hade varit tydligare, säger Lars Rosander (C).

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt